Mikä nuoria konkarikävijöitä vetää herättäjäjuhlille?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mikä nuoria konkarikävijöitä vetää herättäjäjuhlille?

Kolme nuorta pelaa urheilupatjapinon päällä ja odottelee näkevänsä yökahvilassa vanhoja kavereita.

Vene, Maria ja Tuukka ovat herättäjäjuhlien konkarikävijöitä. He osallistuvat talkoisiin ja nuorten ohjelmaan, mutta erityisesti he ovat tulleet tapaamaan vanhoja ystäviä ja tutustumaan uusiin.

Kuva: Merja-Leena Määttälä

Juhlilla on paljon ensikertalaisia, mutta monelle nuorelle herättäjäjuhlat kuuluvat olennaisena osana kesää. Tänne tullaan tapaamaan vanhoja kavereita ja saamaan uusia. Samoin yhdessä talkoileminen ja ohjelmiin osallistuminen on tärkeää.

Mikä nuoria konkareita vetää herättäjäjuhlille?

Herättäjäjuhlien yökahvilassa Joensuun Urheilutalolla oli merkillepantavaa, että hyvin moni paikalla ollut nuori oli tullut juhlille vanhasta kokemuksesta. Ensimmäisten paikalle tulleiden joukossa oli kolmikko, jolla näytti olevan hauskaa yhdessä. He kasasivat paksuja voimistelupatjoja päällekkäin ja loikoilivat niiden päällä. Kun menin lähemmäksi, näin, että he pelasivat pinon huipulla Unoa.

Ilmeni, että kaverukset olivat vanhoja konkareita herättäjäjuhlilla. Herättäjäjuhlilla käynti ikään kuin kuuluu kesän ohjelmaan ja elämään. Jämsästä Joensuuhun muuttanut Vene on juhlilla jo neljättä kertaa ja kuopiolainen Maria on käynyt herättäjäjuhlilla vanhempiensa kanssa lapsesta lähtien. Jyväskyläläinen Tuukkakin oli mukana jo lapsena, ja nyt itsenäisesti talkoolaisena ja osallistujana hänellä on menossa kolmas kerta.

Nuoret harmittelivat, että välillä juhlia on peruttu koronan takia, mutta samalla he olivat iloisia näiden juhlien onnistumisesta ja kavereiden näkemisestä pitkästä aikaa.

-Kavereiden näkeminen on se syy tulla juhlille, Maria ilmoittaa.

Näille nuorille Herättäjäyhdistyksen toiminta on tuttua. He ovat tavanneet Aholansaaressa niin kuin useimmat muualta Suomesta paikalle tulleista nuorista. Tytöt tapasivat riparilla ja myöhemmin Maria oli Tuukan isonen. Kaikki ovat lisäksi olleet mukana alueyhdyshenkilötoiminnassa suunnittelemassa ja järjestämässä tapahtumia ja nuorteniltoja, ”köpäreitä”.

-On ollut ainakin leipomisköpäreitä ja jouluköpäreitä. Ollaan tehty kovasti hommia.

Tuukka majoittuu viereisellä koululla, jossa on hieman tukalaa kuumuuden vuoksi. Vene on majoittanut Marian, joka on iloinen, että ei tarvitse olla koulun majoitustilassa. Tuukka on puolestaan suunnitellut, että aikoo tehdä ainakin lauantaina talkoita, jotta saa majoituksen ilmaiseksi. Hän on aiemminkin tehnyt talkoovuoroja ja haluaa tälläkin kerralla osallistua ja saada tämänkertaisen talkoopaidan.

-Mistä niitä saa?, hän kysyykin minulta.

Talkootehtäviin osallistuminen yhdessä yhdistää nuoria. On ollut hauska nähdä, miten nuoret ovat innolla vetäneet räppiä ja muita mainoslauluja ja koreografioita vaikkapa myydessään körttipastilleja. Vaikka tuttujen kavereiden näkeminen on se tärkein syy tulla juhlille, juhlilla osallistutaan ahkerasti myös ohjelmiin. Yökahvilassa on mukava hengailla, mutta tärkein ohjelma se ei suinkaan tunnu olevan. Tärkein on nuorten yöveisuut, joka on tärkeä perinne ja kokoaa paljon porukkaa paikalle.

Aiemmin perjantaina nuoret ovat osallistuneet jo körttivisaan ja Ilosaaren piknik on myös koettu. Kaikki aika ei kuitenkaan mene juhlilla, varsinkaan, kun juhlille on tultu eri puolilta Suomea.

-Katsellaan me yhdessä Joensuutakin ja vain hengataan kavereiden kanssa.

Merja-Leena Määttälä