”Ei tämä kuuma ole!” − Heikki Mustonen, 24, teetti ryhdikkään körttipukunsa räätälillä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

”Ei tämä kuuma ole!” − Heikki Mustonen, 24, teetti ryhdikkään körttipukunsa räätälillä

Hanna Pohjantuli, Katriina Tyhtilä ja Heikki Mustonen osallistuivat körttipukuisten kokoontumiseen lauantaina iltapäivällä. Kuva: Leila Piiparinen

Tumma körttipuku herättää huomiota – ja selvästi myös myötätuntoa. Miten helteistä voi tuollaisen puvun sisällä olla!

- Tämä on sataprosenttista villaa ja on siis hyvä puku helteellä. Ei ole ollenkaan kuuma! todistaa Heikki Mustonen vakuuttavasti.

24-vuotiaalla Mustosella on tyyliin sopiva kapealierinen hattu ja suutarin tekemät lyhyet saappaat. Ryhdikkääseen kokonaisuuteen kuuluu tietysti myös liivi.

-Teetin tämän puvun kuopiolaisella räätälillä itselleni lahjaksi, kun valmistuin ammattiin viisi vuotta sitten. 

- Halusin tällaisen asun, joka liittää minut herännäisyyden perinteeseen konkreettisesti. Puvussa on juhlallisuutta, mutta tämä on arkisen kaltainen, yksinkertainen asu.

Humppilalainen Mustonen on talonrakentaja. Hän ajattelee pukunsa kertovan siitä, että hänen laillaan myös räätäli ja suutari hankkivat omalla ammattilaisen käsityöllään leipänsä.

- Käytän pukua kaikissa tilaisuuksissa, joihin pukeudutaan juhlavasti. Tästä syntyy nopeasti keskustelua. Olen käyttänyt pukua viimeksi häissä, hautajaisissa ja ylioppilasjuhlissa. Sen ohjeen räätäli Reijo Kokko antoi, että tällä puvulla ei tanssita muualla kuin omissa häissä.

Joensuun herättäjäjuhlien körttipukuisten ”kokoontumisajoon” osallistui vain kolme henkilöä. Aikaisemmin mustapukuisia on tullut tapaamiseen jopa useita kymmeniä. Kokoontumisperinne alkoi vuonna 2010. Tapaamiseen kuuluu Siionin virren veisaaminen yhdessä – ja nyt siihen yhtyivät myös pukuja katsomaan tulleet juhlavieraat.

Nivalalaisella Katriina Tyhtilällä oli päällään aito perinneasu: hänen körttipukunsa on ollut käytössä jo viime vuosisadan alussa. 

- Eikä tämä ole mennyt miksikään! hän esitteli jakkuaan ja pitkää hamettaan ja kertoi pitävänsä pukua yllään koko juhlien ajan.

Lahtelainen Hanna Pohjantuli oli valmistanut pukunsa itse. Hän käytti Herättäjä-Yhdistykseltä saatuja kaavoja ja kertoi värikkäästi, miten oli tavallisessa kangaskaupassa valinnut asiantuntevan myyjän kanssa sopivaa kangaslaatua parin tunnin ajan. Huivin hän oli hankkinut herättäjäjuhlilta. 

Körttipuku on historiallisesti merkittävä, sillä se on tiettävästi ainoa ”uskonnollinen tunnuspuku” eli kristillisen ryhmän käyttämä vaateparsi Suomessa. Yli kaksisataa vuotta vanha perinne oli jo katoamassa, mutta sitä on elvytetty viime vuosikymmeninä.

Matti Siippainen