Leena Väyrynen-Si
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Leena Väyrynen-Si

Hyvät ystävät, minä olen Leena Väyrynen-Si ja toimin Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteerinä Uudellamaalla.

Toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen lähetti minut tänne edustamaan Herättäjä-Yhdistystä ja tuomaan tervehdys.

Mitä tässä nyt sanoisi, katsokaa ympärillenne, niin näette sen!

Meillä oli maanantaina (27.6.) sateenkaariseurat Helsingin Seuratuvalla Pride-viikon alkaessa, ja nuo seurat Pride-viikon yhteydessä järjestettiin nyt neljännen kerran. Ne ovat syrjinnästä vapaat ja turvallisen tilan seurat, mutta ensimmäisen kerran tuo turvallinen tila meni rikki. Valitettavasti. Häiritsijä poistettiin tilasta, ja niin turvallisuus saatiin palautettua.

Tytti-Kettu Metsänhele osallistui seuroihin ja julkaisi kokemastaan Facebook-päivityksen, josta hänen luvallaan luen otteita:

”… yhtäkkiä sain voiman. Puristin nyrkkini, keräsin kaiken rohkeuteni. Ponkaisin ylös penkistä, ja kävelin salin ovesta ulos. Ulkopuolella tärinäni yltyi. Sulkeuduin vessaan hengittelemään. Tunnistin, että tarvitsin vain RAJAT.

Purskahdin itkuun. Järkytyksestä, mutta myös lohdutuksesta omalle itselleni. Olin osannut viimein suojata oman itseni. Olin osoittanut sille ”Pyhän Hengen lähettiläälle”, RAJAT.

Mutta lohdutukseni oli sitä suurempi, kun kuulin vessan oven läpi, kuinka joku toinen ihminen seuraväestä tuli tuekseni, sanoittamaan sanoin minun tuntoni. Ettei tila ole nyt turvallinen. Ja niin tuo rauhan ja turvan rikkoja lopulta ohjattiin tiukasti, lujasti ja napakasti ovesta ulos, hänen vastaanhangoittelusta ja protestoinnista välittämättä.

Tulin takaisin saliin, ja kysyin, onko tila nyt turvallinen, uskaltaako tänne takaisin tulla. Kun minulle vakuutettiin, että tila on nyt turvallinen, että sen rikkoja on ohjattu pois, niin istuin takaisin paikalleni. Sen kamalan insidentin jälkeen pidettiin vielä heti pieni tuokio, jossa jokainen sai kertoa ja purkaa omat sen hetken tuntonsa. Keskusteltiin myös siitä, millä tavoin vastaisuudessa tällaiset haastavat tilanteet voidaan tehokkaammin hoitaa. Kun kaikki paikallaolijat olivat varmasti saaneet kertoa oman olonsa, veisasimme lopuksi, minulle suureksi lohduksi ”Käy Herra meitä siunaamaan”.

Jäin kahville ihan iltamyöhään ”pilkkuun” asti, jossa vielä puitiin tapahtunutta. Helpotuksen nauruakin siinä kykenin jo nauramaan. ---

... Tärkeimmäksi ja arvokkaimmaksi tässä koko järkyttävässä tapahtumassa nostan nyt YHTEISÖN tuen, ja YHTEISÖLLISYYDEN. Kuinka tärkeää se meille vähemmistöille kirkon sisällä todellakin on. Poistumiseni oli avunpyyntö. Ja siihen tämä yhteisö myös kollektiivisella myötätunnolla vastasi. Rauhan ja turvan rikkoja komennettiin ulos. ---

... Koin, että jokainen siinä tilassa tuki toistaan. Jokainen siinä tilassa, tuki ainoastaan toistensa turvaa. On toivoa. On ihmisiä, jotka ihan aidosti, empatiakykyisesti välittävät. He saattavat puolestajärkyttyä niin pahoin, etteivät osaa heti reagoida. Mutta jos itse rohkaistuu esittämään avunpyynnön, heillä on mahdollisuus vastata siihen. Ja palauttaa turvan.

Me tarvitsemme yhteisöllisyyttä. Yhteisöjen näkyvää ja konkreettista tukea. Mutta tukea ei välttämättä saa, ellei sitä itse selkeästi uskalla pyytää. Minua tuettiin. Minun hetkellisesti särkynyttä turvankokemustani. Tilassa, jossa en osannut turvan rikkomista mitenkään ennakoida, tai edes varoa. Mutta minuun siltikin, tuli luja luottamus. Omiin rajoihini. Siihen, että on yhteisöjä, jotka todella välittävät. Eivätkä hyväksy vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Seisovat rinnalla, ja lohduttavat. Palauttavat turvan.”

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö, Nuori Yty, toimii syrjinnästä vapaana alueena, joiden kriteerit on määritelty Oikeusministeriössä. Olemme yhdistyksenä sitoutuneet toteuttamaan näitä periaatteita toiminnassamme. Haluamme toimintamme olevan turvallista kaikille.

Niinpä minä sanon nyt teille: Järjestäkää sateenkaariseuroja missä ja milloin vain, luokaa turvallisia tiloja ja rakentakaa niitä yhdessä, aina ja kaikkialla. Jos sitten käy niin, että joku ei noudata tätä periaatetta, meillä on herännäisyydessä oiva keino puuttua tällaiseen. Syrjivä puhe keskeytetään virrellä, ja silloin puhujan osa on vaieta!

Mutta nyt käymme kohti ruokkimisihmettä ja kahvitarjoilua. Hyviä herättäjäjuhlia kaikille!