Jaakko Kiiskilä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jaakko Kiiskilä

Puhe pdf-muodossa.

perjantai 14.7.2023
aattoseurat klo 18.00
Jaakko Kiiskilä

 

Hyvät kuulijat, lämpimästi tervetuloa Seinäjoelle tapahtumien suurkaupunkiin.

Seinäjoella olemme hyvin iloisia ja pidämme kunnia-asiana, että kaupunkimme on valittu juhlien pitopaikaksi.

Seinäjoki on yli 65 000 asukkaan alati kasvava kaupunki. Meillä yrittäjyys ja yhteinen tekemisen meininki on voimissaan. Kaupunki, jossa ei ollut vuoria, joten rakensimme vuoren, kaupunki, jossa ei ollut järviä, joten rakensimme järviä. Järvi kaupungin korkeimmalle paikalle ja vuori kaupungin matalimmalle paikalle.

Voi olla, että osa tästä päättäväisyydestä on eteläpohjalaista hulluutta, mutta haluan ajatella sen yhteiseksi tahdoksi yhteisten asioiden puolesta. Täällä saadaan aikaan ja luodaan hyvinvointia ja elinmahdollisuuksia ei vain omaan kaupunkiin ja maakuntaan, vaan koko Suomeen.

Seinäjoki on todellinen tapahtumien suurkaupunki. Erityisesti kesän ajaksi kaupunkikuvaan saapuvat tapahtumat elävöittävät arkirytmiämme. Tapahtumia järjestetään moneen makuun ja ne tarjoavat kulttuuria, sisältöä, matkailua ja kaikkiaan irtaannuttavat arjesta.

Kaupunkistrategiamme arvot ovat tahto, rohkeus ja vastuullisuus. Näinä aikoina erityisesti vastuullisuus on noussut voimakkaasti esiin. Vastuullisuus on vastuuta lähimmäisestä, kykyä tuntea empatiaa ja pitää huolta niistä, jotka huolenpitoa tarvitsevat. Vastuullisuus näkyy Seinäjoen kaupungilla myös vahvoina tavoitteina pyrkiä kohti hiilineutraalia toimintaa. Kestävän kehityksen tekeminen on kaupunkiorganisaatiossa vahvaa ja kestävän kehityksen viestiä on tuotu yhä vahvemmin esiin. Yhteinen elinpiirimme, luontomme ja ilmastomme tarvitsevat näitä ratkaisuja, mutta tänä päivänä kestävän kehityksen arvot ovat yhä useammin myös liiketoiminnan perusteina yrityksillä. Kotikaupungilta odotetaan erityisen esimerkillistä otetta ja tähän huutoon olemme valmiita vastaamaan.

Tutkimuksen mukaan seinäjokiset tai kaupunkia vähänkään tuntevat antavat hyvin myönteiset arviot kaupungista. Kun taas ne, jotka eivät kaupunkiamme tunne, antavat helposti melko kielteiset tai mikä pahinta, mitäänsanomattomat arviot. Tästä hyvin yksinkertainen päätelmä on tarve entistä paremmin saada tunnettuutta kotikaupungillemme.

Tässäkin valossa Seinäjoella vierailevat ihmiset ovat meille hyvin tärkeitä. Toivonkin, että täyteläisten herättäjäjuhlien aikana Teillä on mahdollisuus tutustua muutenkin upeaan kaupunkiimme. Joka nälkään löytyy täältä apua, on sitten kysymys kulttuurista, urheilusta, kaupunki- tai maalaiselämästä, nähtävyyksistä tai luonnosta.

Yhteensä 13 arkkitehti Alvar Aallon kohteen mukana olemme hakeutumassa Unescon maailmanperintökohteeksi. Seinäjoen osuus on kahdellakin tapaa uniikki, sillä Aallon kaupunkikeskustasuunnitelmista Seinäjoki on ainoa, joka suunnittelun lisäksi kokonaisuutena myös rakennettiin. Olemme ainutlaatuinen siitäkin näkökulmasta, että Seinäjoen Aalto-keskuksessa kohtaavat ns. kirkollinen ja maallinen hallinto yhteisessä rakennuskokonaisuudessa. Päivittäisessä elämässä tämä myös näkyy ja yhteistyömme Seinäjoen seurakunnan kanssa on aktiivista.

Maailmaamme ovat viime vuosina vavisuttaneet monet isot katastrofit. Koronapandemia näytti globaalisti, että uuden edessä olemme ensi alkuun kohtuullisen voimattomia. Lisäksi teemme ylilyöntejä ja vastaavasti vähättelyä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on alueellisen kriisin lisäksi eskaloitunut laajojen alueiden haasteeksi ja on kiistatta vaikein maailmanpolitiikan kysymys pitkiin aikoihin. Globaalit kriisit ovat vaikuttaneet laajasti myös esimerkiksi talouden ja tuotannon kysymyksiin. Asiat koetaan tietenkin omakohtaisemmin, kun ne tavalla tai toisella koskettavat meitä itseämme.

Voisi sanoa, että turvallisuus on taas suosiossa. Kuntien tekemien asukaskyselyiden kestomenestyjä on turvallisuus, tarkemmin sanottuna kokemus arkielämän turvallisuudesta. Sodat, maahanmuutot, pandemiat ja vaikkapa jengiytyminen keskusteluttavat meitä suomalaisia entistä enemmän ja meidän kuntien ja kaupunkien tulisi osata mahdollisimman viisaasti huomioida varautuminen näihin.

Anna toivo huomiseen on mielestäni hieno nosto herättäjäjuhlien nimessä. Toivoa eittämättä tarvitaan nykymaailmassa lisää. Välillä ihmiset pelotellaan talousluvuilla, välillä terrori-iskuilla ja välillä ympäristökatastrofeilla. Sosiaalisen median maailmassa viestintä tunkee suoraan silmiemme eteen ja mielipiteet esiintyvät kärjistettyinä ja joskus harkitsemattomina. Toivokin kuitenkin pilkahtelee mielestäni monesti esiin. Eli kyllä hyväkin voima edelleen löytyy.

Itseäni on viime aikoina eniten liikuttanut Ukrainan tilanne. Kirjoitin viimeisimpään uuden vuoden puheeseeni seuraavasti: Seinäjoki tarvitsee lisää asukkaita ja maahanmuuttajat ovat hyvin tervetulleita tänne, kenenkään ei kuitenkaan pitäisi pakotettuna joutua lähtemään kotoaan.

Pääsin tapaamaan Ukrainan suurlähettilästä ja hänen välityksellään aloitettiin uuden ystävyyskaupungin etsintä Ukrainasta. Haluamme kaupunkina olla konkreettisesti tukemassa Ukrainaa ja haluamme luoda jo yhteistyöverkostoa tulevaa maan jälleenrakennustyötä varten. Tässä on paljon mahdollisuuksia myös suomalaisille ja seinäjokisille yrityksille. Pitäessäni kokousta ukrainalaisen kollegani kanssa minua kosketti hänen tahtonsa miettiä tulevaa, enkä huomannut palaakaan luovuttamisen mentaliteettia. Hän on ollut venäläisten vangitsemana ja johtaa Venäjän tällä hetkellä valtaamaa kaupunkia. Kriisin aikana hän on kuitenkin määrätietoisesti luonut suhteita länteen, mm. Berliiniin ja Tukholmaan ja nyt myös Seinäjokeen. Toivotin hänelle voimia ja sovimme jo uuden kokouksen heti kesän jälkeen.

Kaupunginjohtajan työssä tulee joka päivä vastaan isompia kysymyksiä ja sitten niitä hiukan pienempiä kysymyksiä. Yhdistävä nimittäjä on se, että molemman laatuiset ovat kysyjälleen aina tärkeitä. Jos jotain olen oppinut, niin vähättelyyn ei kannata sortua. Kuitenkin välillä pahimman kiireen ja haastavimpien aiheiden tyrskyssä on vaikeaa löytää motivaatiota ratkaista jonkun mielensäpahoittajan detalji-tason kysymystä. Ärähtely ei silti kannata — mieluiten vaan pieni huokaisu ja asian hoitaminen.

Sosiaalisen median suorapuheisuudeksi naamioitu loukkaaminen harmittaa minua. Se ei ole veruke äänekkään mielipiteen esittämiseen ja toista loukkaavaan toimintaan. Suorapuheisuus on tahtoa kohdata asia rehellisesti ja avoimesti, mutta samalla aina muita kunnioittavasti. Suorapuheisuus edellyttää rohkeutta sanoa se, mikä on totta, vaikka se olisi epämukavaa tai vaikeaa. Ja samalla vastuuta siitä, että olemme empaattisia, hyväksymme toinen toisemme ja luomme turvallisen yhteisön.

Hyvät kuulijat, olen nyt kertonut Teille hiukan Seinäjoesta, joka on maailman paras kaupunki. Olen myös kertonut maailmanpolitiikasta ja taloudesta kaupunginjohtajan näkökulmasta. Olen puhunut muuttoliikkeestä ja somemaailmasta. Olen kiitollinen, että sain tilaisuuden tulla herättäjäjuhlille puhumaan ja että ohjeistus oli näin salliva.

Mahtavaa, että olette Seinäjoella, tervetuloa uudelleenkin. Meillä on tilaa kaikelle hyvälle ja meillä on ehdottomasti tilaa herättäjäjuhlille. Kiitos, että olette täällä.

 

Seurakansa vastasi puheeseen Siionin virrellä 165.

Jaakko Kiiskilä.

Kuva: Tuukka Kiviranta.

 


pdf liite

Puhe pdf-muodossa.