Turvallisuus luo pohjan toivolle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Turvallisuus luo pohjan toivolle

Liisa Keltikangas-Järvinen avaa turvallisuutta tuottavia normeja.

 

12.7.2023

 

Euroopassa soditaan, tulevaisuus ahdistaa, toivon ja turvallisuuden tunteet hämärtyvät yksilöillä ja kansakunnilla. Perjantain seminaarissa etsitään rakennuspuita toivon ja turvallisuuden löytämiseen ja ylläpitoon.

Seminaarin alustajina ovat professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen, kansanedustaja, varapuhemies Paula Risikko ja Kannuksen kaupunginjohtaja, entinen puolustusministeri Jussi Niinistö.

Risikko pohtii alustuksessaan toivon ja turvallisuuden yhteyttä. Ne tukevat toisiaan. Hän kyselee myös, mikä nykypäivänä haastaa turvallisuuden tunnettamme ja mistä ammennetaan toivoa.

Niinistö kartoittaa suomalaisten kansallisen turvallisuuden tunteen tekijöitä ja muutoksia.

 - Päiväseurat alkavat aina virrellä Jumala ompi linnamme. Miten tämä hyvin perinteinen kansallisvirsi koetaan tässä ajassa? Mikä on ”se vanha vainooja” ja suhtautuminen siihen nyt?

Niinistö pohtii Ukrainan sota aiheuttamaa kolausta turvallisuuden tunteelle ja miten sodassa voidaan päästä eteenpäin. Nato-jäsenyys ja tiivistyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet yksi tie turvallisuuden lisäämiseksi.

Liisa Keltikangas-Järvinen nostaa esille kysymyksen, mitä turvallisuus ylipäänsä on. Se on eri ihmisille eri asia. Normit tuovat turvaa, mutta ne voivat olla myös syrjiviä.

Yltiöyksilöllisyyttä korostavassa ajassa halutaan Keltikangas-Järvisen mukaan rikkoa normit. Kun päästään tietyistä normeista eroon, tilalle otetaan kuitenkin toiset normit.

-Unohdamme, että ihmisen identiteetti muodostuu normeista. Ne ovat yhteisöllisyyden perusta. Onko normittomuus edes mahdollista, hän kysyy. 

Toivo ja turvallisuus -seminaari Apila-kirjaston lukuportaikossa, Alvar Aallon katu 14 perjantaina klo 16.

 

Maiju Lemettinen

Jussi Niinistö pohtii Ukrainen sodan vaikutuksia suomalaisten turvallisuuden tunteeseen.

 

Paula Risikko pohtii toivon ja turvallisuuden yhteyttä.