Idea Pieneen pyhiinvaellukseen Seinäjoen hautausmaalta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Idea Pieneen pyhiinvaellukseen Seinäjoen hautausmaalta

Julkaistu 13.07.2023

Neljännesvuosisata sitten, pääsiäinen lähestyi, Bachin Matteuspassio soi ja käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen viimeisteli valkokankaalle päätynyttä Pieni pyhiinvaellus -käsikirjoitusta.

Alun perin pastoriksi opiskelleen Hännisen mukaan Seinäjoen hautausmaalta löytyi hauta, josta ovat leposijansa saaneet vanha mies ja pieni vauva. 

Siitä sai Pieni pyhiinvaellus alkunsa. Kaikki muu teoksessa on fiktiota.

Veli-Pekka Hänninen näki Onnelan kesäteatteriversion kolme päivää ennen Seinäjoen herättäjäjuhlien avajaisseuroja.

Hän tunnustaa alkuun empineensä sitä, kuinka teos sujuu kesäteatteriversiona.

– Upeaa työtä niin sovituksen, ohjauksen, musiikin, näyttelijätyön kuin kaiken muunkin tekemisen osalta. Näin arvioi Hänninen liikuttuneena.

Pieni pyhiinvaellus -elokuvan lisäksi hän on käsikirjoittanut TV-sarjoja kuten Rikas mies, Kylmäverisesti sinun ja Hyvät neuvot kalliit.

 

Omista armo ja saat toivon

Otsikon syvät teemat ovat vaikuttavasti kiteytettyinä Pieni pyhiinvaellus kesäteatteriesityksessä. Se on yksi alahärmäläisen Onnelan kesäteatterin kaikkien aikojen syvällisimpiä teoksia.

Nuorisoseuran "oma poika", Teatterikorkeakoulun kasvatti, Juha Ekola tarttui reilut kolme vuotta sitten teoksen dramatisointiin ja sovitukseen Onnelan näyttämölle. Hän teki sen käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen tekstin pohjalta. Pieni pyhiinvaellus oli valmisteilla Kauhavan herättäjäjuhlille. Koronan vuoksi peruuntuneista juhlista huolimatta teos toteutettiin ja on Seinäjoen herättäjäjuhlaväelle tarjolla esimerkiksi sunnuntaina iltapäivällä.

Pieni pyhiinvaellus on monelle tuttu elokuva valkokankaalta (ohjaus Heikki Kujanpää). Teatteriversion on Onnelalle ohjannut Katja Kujala.

Näytelmän 16 näyttelijästä moni on teatterin konkareita. Päärooleissa sisarukset Leila (Aura Hurtamo) ja Ritva (Enni Tyynismaa) vakuuttavat siitä, kuinka tunnetulla maaseudun kesäteatterilla on osaamista myös tulevaisuudessa.

Näytelmässä päästään myös körttiseuroihin, Siionin virsi soi väkevästi.

Kuolinvuoteella vanhan rovastin (Veikko Mannermaa) ajatukset laittoivat katsojan pienelle paikalle. Kun kylällä ja sairaalassa kysellään syyttävään sävyyn, kuka saattoi hyljätä juuri syntyneen pienokaisensa, rovasti muistuttaa:" Minä hylkäsin, te kaikki hylkäsitte. Katsokaa lasta, sillä on Jumalan kasvot. Armo kantaa epätoivoisen teon tehnyttä äitiä ja se sama armo meitä syntisiä."

Kun ymmärrämme armon äärettömyyden, antaa se meille toivon, jota nämäkin herättäjäjuhlat vahvistavat.

teksti ja kuvat: Paula Takala

 

HERÄTTÄJÄJUHLAT | MUISTA MYÖS NÄMÄ

Pieni pyhiinvaellus

Onnelan kesäteatteri, Onnelanranta 2, Härmä.

Esitykset herättäjäjuhlien aikana to 13.7. klo 19 | la 15.7. klo 14 | su 16.7. klo 17

Pieni pyhiinvaellus -näytelmän käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen.

Anna itsellesi anteeksi, neuvoo vanha rovasti ”pientä pyhiinvaeltajaa”.