Pahvikörttinä saa leikitellä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pahvikörttinä saa leikitellä

13.7.2023

 

Jos jää herättäjäjuhlilla kaipaamaan näkyä perinteisistä körteistä, kannattaa poiketa Lakeuden Ristiin. Kirkon eteisessä seisoa pönöttää pahvinen körttiakka vieressään yhtä pahvinen körttiukko.

Körttipariskunta on juhlien ajan valokuvakulissina. Halukkaat voivat kuvauttaa niiden takana itsensä ja vaikkapa jakaa perinteisempää körtti-ilmettään sosiaalisessa mediassa. Leikittely uudessa roolissa on luvallista, jopa suotavaa.

Pariskunnan vaatetus on juuri sellainen, mitä körttiläiset käyttivät viime vuosituhannella. Tumma kansanpuku liitti kantajansa tuolloin heränneiden joukkoon. Naisilla röijy ja miehillä västi olivat selkeä merkki Siionin virsiä veisaavista ihmisistä.

Pahvikörttien malleina ovat olleet Tellervo ja Teuvo Luoma. Artturi Kivineva on kuvannut heidät Keskikankaan kotiseututalolla Ylihärmässä. Idean isä on Pentti Takala, joka keksi, että se mikä toimii Turun linnassa perinteen elävöittäjänä, toimii varmaan myös herättäjäjuhlilla.

Tellervo Luoma kertoo, että hänellä on kuvassa yllään äitinsä vanha körttihuivi. Röijy on Pirkko Katteluksen anopin. Teuvo Luomalla on Ville Katteluksen västi.

- Nämä vaatteet ovat minulle tuttuja lapsuudesta asti. Olen istunut seurapenkeissä ympärilläni naisia röijyissä ja miehiä västeissä, Tellervo Luoma sanoo.

Keskikankaan kylätuvan pihaseuroissa körttivaatteet on usein nähty järjestelyvastuussa olevien yllä. Herättäjäjuhlilla on muutaman vuoden ajan ollut körttivaatteiden tekijöille ja käyttäjille jopa oma kokoontumistuokio. Perinteinen vaate on kokemassa pienoista renessanssia.

Vilhelmi Malmivaara on kertonut aikanaan heränneen kansan puvuista:

”Heränneen kansan puku on valmistettu kotikutoisesta kankaasta. Villat on saatu omilta lampailta, lanka kehrätty ja kangas kudottu talvipuhteilla kotona. Siten ei tarvitse ostaa ulkomaisia kankaita, ei kalliita kauluksia ym. Rahaa säästyy tällä tavalla. Näin koetetaan edistää kaikkea kotimaista sekä kehottaa säästäväisyyteen. Tältäkin osin ansaitsee heränneitten puku tunnustusta.”

Eipä juuri ekologisempaa vaatetta taida löytyä tänäkään aikana.

Maiju Lemettinen

 

Leena Leppilahti ja Jani Kela ottivat tiukan ilmeen körttiakkana ja -ukkona Lakeuden Ristin eteisessä. Kuva: Heikki Hakanen