Yrittäjien ruokateltat tuovat vaihtelua juhlavieraiden lautasille
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Yrittäjien ruokateltat tuovat vaihtelua juhlavieraiden lautasille

14.7.2023.

 

Herättäjäjuhlilla moni asia etenee tuttujen ja vuosikymmeniä vanhojen kaavojen mukaan. Seinäjoella juhlaravintola tekee poikkeuksen ja aloittaa kenties kokonaan uuden käytännön. Vieraiden muonitus on annettu nyt muutamien yrittäjien vastuulle. Ravintolapalveluita käyttämällä tukee edelleen Herättäjä-Yhdistystä, jolle yrittäjät maksavat paikkavuokran sekä osan myyntituotosta.

 Vastaavanlaiset järjestelyt ovat tuttuja useissa maamme suurissa joukkotapahtumissa. Herättäjäjuhlilla on todettu myytyjen ruoka-annosten määrän vähentyneen. Osin se johtunee kävijämäärän heilahteluista, mutta myös ihmisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet. Yrittäjävetoisella ruokailulla saadaan ruokien tarjontaan vaihtelua, enemmän jokaiselle jotakin.

 Kriikun Mylly, Tmi Ari Mansikkamäki, Alitar Oy ja Holy Smoke ovat valjastaneet taitonsa ja työntekijänsä nyt herättäjäjuhlien palvelukseen. Heidän ravintolateltoissaan on tarjolla muun muassa piimävelliä, muikkuja, lohikeittoa, palapaistia, vegechili ranskalaisia tai pannupizzaa.

- Otimme mahdollisuuden tulla herättäjäjuhlille vastaan mielenkiinnolla, sanovat kauhajokiset Ari ja Virpi Mansikkamäki.

Heidän pannuillaan kypsyvät Kuusamon muikut ja makkaraperunat. Suomen parhaat muikut, lupaa Ari Mansikkamäki. Hänen perheyrityksensä on varautunut noin viiden tuhannen annoksen valmistamiseen.

- Olemme herättäjäjuhlilla tässä työssä ensimmäistä kertaa. Jos kokemus osoittautuu hyväksi ja kannattavaksi, mikä ettemme tule muillekin juhlille, he sanovat.

Kriikun Myllykahvila varautuu 1500 piimävelliannoksen tekoon. Piimävelliä ilman klimppejä, korostaa Katariina Huhtala.

- Joka juhlilla eli Ylistarossa ja Kauhavalla piimävelli on loppunut kesken. Nyt niin ei pitäisi käydä, Huhtala sanoo.

Hän on hyvillään, että yrittäjien ottaminen mukaan juhlamuonitukseen tuo ruokalistaan monipuolisuutta ja vieraille toivottavasti tervetullutta vaihtelua.

Alitar Oy:n yrittäjä Tarja Ali-Rantala uskaltaa luvata jo ennen aattoseuroja, että heidän teltallaan ei ruoka tule loppumaan kesken. Eikä lohikeitossa kalan palat tervehdi toisiaan, vaan niitä riittää.

- Teemme maistuvaa kotiruokaa ja ruoka pitää olla sellaista, ettei sen tarjoamista tarvitse hävetä, naurahtaa Ali-Rantala.

Alitar on järjestänyt yli kymmenen vuotta pito- ja juhlapalveluja eri puolilla Suomea. Isot tapahtumat ovat heille tuttuja työmaita.

- Tarvitsemme vain voimavirtaa ja vettä ja sen jälkeen homma hoituu. Seinäjoella varaudumme noin 15000 ruoka-annokseen, Ali-Rantala sanoo.

Holy Smoken yrittäjä Saku Salo sanoo yrityksensä tottuneen isojen massojen ruokkimiseen. Espoon juhlilla vuonna 2009 hän kävi jo ”vakoilemassa”, miten ruokailu voidaan järjestää. Seinäjoella järjestelyt ovat tavanomaistakin helpompia, koska yrityksen kivijalkaravintola on vain parin sadan metrin päässä juhlakentältä.

Holy Smoken burgereita, pizzoja ja bbq-possua on varattu muutamia tuhansia annoksia.

Maiju Lemettinen

 

Elena Varismäki (vas.), Marja Stenbacka ja Katariina Huhtala valmistavat Kriikun Myllyn perinnereseptillä piimävelliä, ilman klimppejä. Kuva: Heikki Hakanen.

.

Sanni, Ari ja Virpi Mansikkamäki lupaavat helliä juhlavieraiden makuhermoja Suomen parhailla muikuilla.Kuva: Heikki Hakanen.

 

 

Susanna Isoniemi (vas.) ja Tarja Ali-Rantala sanovat tekevänsä maistuvaa kotiruokaa, niin hyvää, ettei sen jakamista tarvitse hävetä. Lasten annosten hinnoittelussa käytetään maalaisjärkeä; kaksi lasta syö yhden aikuisen hinnalla. Kuva: Heikki Hakanen.

 

Holy Smoken Saku Salo ja Harri Yrjänäinen tuovat ravintolansa ruokalistan herättäjäjuhlakentälle. Kuva: Heikki Hakanen.