“Jos on jano, on jo nestehukka”, ensiavusta muistutetaan – juhlat ovat alkaneet ensiavun näkökulmasta rauhallisesti
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

“Jos on jano, on jo nestehukka”, ensiavusta muistutetaan – juhlat ovat alkaneet ensiavun näkökulmasta rauhallisesti

Julkaistu 15.07.2023

Herättäjäjuhlat ovat käynnistyneet rauhallisissa merkeissä, ensiaputiimi kertoo. Perjantaina juhlavieraita autettiin muun muassa rakon, sormeen menneen tikun ja kaatumisen kohdatessa, mutta mitään vakavampaa ei ole toistaiseksi sattunut, onneksi.

Sääkin näyttää lauantaiaamuna ennusteen mukaan armolliselta: enintään noin 23 astetta ja puolipilvistä. Se ehkäisee helteestä aiheutuvia sairastapauksia.

Ei ole kuitenkaan poissuljettua, että helle aiheuttaisi oireita etenkin, kun kyseessä on vanhempi väki. Siksi on hyvä juoda aina kun mahdollista.

– Normaalina päivänä pitäisi juoda 1,5 litraa vettä, mutta lämpimänä päivänä määrän on oltava suurempi. Jos on jano, on jo nestehukka Kaisa Tuomisto ensiavusta vinkkaa.

Ensiaputyöläiset neuvovat, että kuumina päivinä kannattaa juoda muutakin kuin vettä, esimerkiksi mehua. Kahvin juominen ja kofeiini poistaa nestettä kehosta, joten pelkkää kahviakaan ei ole hyvä judoa.

– Kuumana päivänä ei välttämättä tule edes nälkä, pitää muistaa syödäkin, ensiaputalkoolainen Anni Alanen muistuttaa.

Jos huono olo iskee, lepotiloihin seurakuntakeskuksen ensimmäiseen kerrokseen voi tulla parantelemaan oloaan. Hoitajat päivystävät ja antavat apua tarvittaessa. Seurakuntakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat myös ensiavun tilat, jossa hoitajat ovat tavattavissa iltaan saakka.

Ensiapuhenkilöitä myös partioi juhla-alueella.

teksti ja kuva: Eino Rissanen

  • Ensiapu- ja lepotilat ovat avoinna seurakuntakeskuksessa lauantaina kello 8–21 ja sunnuntaina kello 8–16, osoitteessa Koulukatu 24.
  • Ensiavun tavoittaa puhelinnumerosta 046 959 0025.
  • Vakavissa tapauksissa on soitettava hätänumeroon 112.