Ruotsalat: "Isä, tässä olemme"
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ruotsalat: "Isä, tässä olemme"

Tero ja Pia Ruotsala ovat olleet lähetystyössä 20 vuotta.Ensin Jordaniassa, sitten Virossa ja viimeiset kolme vuotta Kambodzassa. 

Kuvaaja: Unto Tapio

Julkaistu 15.07.2023

Suomen Lähetysseuran lähetteinä 20 vuotta työtä tehneet Pia ja Tero Ruotsala palasivat kesän alussa kolmen vuoden työkaudelta Kambodzasta kotimaahan. Heidän lähettäjäseurakuntiaan ovat Kauhava, Lapua, Alavus, Kurikka, Seinäjoki, Ilmajoki, Viitasaari, Rauma, Laitila ja Kaarina sekä Herättäjä-Yhdistys.

Lähetyskenttien työvuosista puhuessaan Pia ja Tero Ruotsala arvioivat kuinka erämaavaelluksen päätteeksi Kambodzan nuori evankelisluterilainen kirkko ja sen neljä seurakuntaa oli kuin keidas ja lähde.

- Nuoren kirkon mutkaton uskonelämä, into ja rakkaus työhön köyhyyden sekä ilmastovaikeuksien keskellä on ihmeellistä ja suurta armoa, Pia ja Tero Ruotsala arvioivat.

Kambodzalaisten tapa elää uskonsa todeksi on jakamista. Kristus on luonnollinen rinnallakulkija sikäläisten seurakuntalaisten arjessa.

- Kun on saanut kolme vuotta tehdä työtä kambodzalaisen kirkon ja sen seurakuntalaisten kanssa, on itsellämme ainutlaatuinen hyväksytyksi tulemisen tunne. Olemme keskustelleet, että jotain sisällämme on sulanut. Seurakuntamme siellä kaukana kulkee aina mukanamme ja rukouksissamme, Ruotsalat toteavat.

 

Tässä olemme

Ruotsaloiden ensimmäinen työkohde oli Jordania, sieltä heidän lähetysaskeleensa vei kymmeneksi vuodeksi Viroon, jossa perheneuvontaverkoston luominen oli valtava työurakka. Myös kambodzalaisen luterilaisen kirkon delegaatio vieraili Virossa, koska he tarvitsevat perheneuvonnan osaamista ja lähettejä, joilla oli kokemusta vähemmistökirkossa toimimisesta.

Lähetysseuran linjaus siitä, ettei Kambodzan kirkko saa enää seuraavaksi työkaudeksi lähettejä, tuli yllättäen.

- Koska työtä oli tehty ”nyrkit savessa” rinta rinnan, sikäläiset kokevat jäävänsä tyhjän päälle, koska paljon on kesken. Jatkamme  vielä videokoulutuksena heidän kanssaan perustyön suunnittelua, mutta ymmärrämme heidän kokemuksensa tyhjän päälle jäämisestä. Työllämme siellä olisi tarvetta, sen me tiedämme, Ruotsalat summaavat.

Heidän työnsä Lähetysseuran palveluksessa jatkuu vuoden loppuun saakka kotimaan työkentällä.

 

Johdatus askelissa

- Koen, että minut johdatettiin Kauhavan seurakuntaan, jossa tapasin Teron. Olen lapsesta asti tuntenut lähetyskutsun, mutta mielestäni se oli kutsu lähettäjäksi. Kun tapasin Teron huomasin, että hänen lähetyskutsunsa oli lähtemisen kutsu, Pia tilittää.

Ruotsalat kävivät yhdessä Lähetysjuhlilla ja tuli aika, jolloin he täyttivät kaavakkeen, jossa sitouduttiin tehtävään. He arvelevat, että heille annettiin askeleet, jotka tuntuivat oikealta 20 vuotta sitten ja sama vakaumus Ruotsaloilla on yhä.

- Jumala, olemme tässä! Valmiina sinun käyttöösi!

teksti: Paula Takala