Yökahvila osoittautuu menestykseksi – Letkeä poppi, lautapelit ja kavereiden seura täydentävät Kismuksen tunnelman
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Yökahvila osoittautuu menestykseksi – Letkeä poppi, lautapelit ja kavereiden seura täydentävät Kismuksen tunnelman

Porvoolaiset Joonas Pönni, 18, ja Niilo Airas, 17, ottivat toisistaan mittaa biljardissa. Taustalla vihertävä esiintymislava oli ahkerassa käytössä.

Julkaistu 15.07.2023

Seinäjoen seurakunnan nuorisokahvila Kismus pullistelee väenpaljoudesta perjantain ja lauantain välisenä yönä. 

Tieto yökahvilasta on saavuttanut niin paikallisia nuoria kuin herättäjäjuhlille osallistuneita ympäri Suomea.

Pian kello 23 jälkeen paikalle saapuu ensimmäisten joukossa hyvinkääläinen Terho Turunen, 18. Turunen on junaillut Seinäjoelle perjantaiaamusta. 

- En ole mukana talkoolaisena, vaan ihan maksavana asiakkaana nuorisomajoituksessa. Odotin eniten Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokousta, joka meni jo, Turunen tuumaa avajaispäivästään.

Körttiperheeseen kuuluva Turunen aikoo osallistua lauantaiaamusta ainakin Vuoroveisuut-tapahtumaan juhlakentällä.

- Nämä ovat minulle neljännet herättäjäjuhlat. Sukuun kuuluu körttejä. Tutustuin körttiyteen syvällisesti riparileirillä Aholansaaressa vuonna 2019, hän taustoittaa.

Turunen ei ainakaan kärsi lavakammosta. Hän tarttuu rohkeasti Ronaldin koskettimiin ja tapailee tuttuja sävelmiä. Sen perään hän laulaa lukuisia kotimaisia pop-biisejä ja saa ansaitut aplodit kahvilan kansoittaneilta ikätovereiltaan.

 

Tunnelma kohoaa keskiyöstä

Seinäjoen lyseolla nuorisomajoituksessa viihtyviä nuoria alkaa virrata sisään kahvilaan puoli kahdentoista ja puolen yön väleissä isoissa ryppäissä.

Terho Turusen jälkeen lavan valtaa joukko nuorisomajoituksessa olevia nuoria miehiä, jotka osoittautuvat niin laulun kuin soittotaidon virtuooseiksi. 

Nuoret ihmiset nauttivat toistensa seurasta. Letkeä poppi menee jalan alle ja muutama nuori alkaa tanssahdella yhdessä biisien tahtiin. Yhteislaulu raikaa ja balladien aikana kännyköiden taskulamput luovat ja korostavat mystistä yökahvilatunnelmaa.

Moni nuori tarttuu lautapeleihin, biljardiin, sormikeikkoon tai tankkaa nuorisokahvilan antimia. Kaksi kahvilatyöntekijää Johanna Kulmala ja Lilli Hämäläinen saavat palvella nuoria lievä hiki otsalla.

Kuumat nuudelit tilaava Senni Salovaara saapui nuorisomajoitukseen jo torstaina.

- Lajittelin ja myin körttipastilleja. Kauppa kävi hyvin. Lauloimme myös körttipastillilauluja, espoolainen Salovaara kertoo perjantain kohokohdista nuudeliyöpalan lomassa.

Piakkoin 16 vuotta täyttävä Salovaara osallistuu herättäjäjuhlille viidettä kertaa. Ensimmäistä kertaa omin päin. Vanhemmat eivät pääse tällä kertaa osallistumaan.

- Aikaisemmat neljä kertaa olen osallistunut vanhempien ”raahaamana”, Salovaara lausahtaa pilke silmäkulmassaan.

Seurakunnan nuorisotyöntekijän Jani Kelan huoli siitä, että tuleeko ketään, osoittautuu onneksi tarpeettomaksi. Nuoria on koolla suunnilleen kuutisenkymmentä. Ehkä jopa hieman enemmän.

Kaksi kuukautta seurakunnalla kesätyöläisenä oleva Matilda Kolehmainen, 21, nauttii mukana hyvästä fiiliksestä. 

- Olin keväällä seurakunnalla harjoittelussa ja osallistuin rippi- ja lastenleireille. Ensi viikolla menen Aholanniemen leirikeskukseen, jossa pidetään selkoleiri, Kolehmainen kertoo tulevasta.

On aika hyvästellä hyväntuulinen nuoriso. Yökahvila on auki vielä parisen tuntia. 

Nuoruus on ihmisen parasta aikaa.

teksti ja kuvat: Heikki Peltokangas

Marinka Hietamäki, 20, otti sormikiekkomatsin Seinäjoen seurakunnan nuoriso-ohjaajan Malla Ylisen kanssa. Kollegaansa kannustaa Henna-Riikka Tala. Seurakunnan kesätyöläinen Matilda Kolehmainen, 21, pitää peukkuja Hietamäen puolesta.

Hyvinkääläinen Terho Turunen, 18, tapaili sävelmiä Rolandilla. Turunen laulaa luikautti myös monta menevää pop-biisiä saaden ansaitut aplodit yökahvilan täyttäneiltä nuorilta.

Kotkalainen Aarne Hannonen, 17, saapui ystävineen yökahvilaan. Kymmeniä nuoria Cafe Kismuksessa palveli Johanna Kulmala.

Lilli Hämäläisellä ja Johanna Kulmalalla oli kiireinen työvuoro Seinäjoen seurakunnan yökahvilassa.

Nuoret ottivat lautapelit omakseen yön pikkutunneilla. Tässä on kesken taktiikka- ja strategiapeli Blokus.

Vanha kunnon yleistietopeliklassikko Trivial Pursuit pitää pintansa.