Herättäjäjuhlien pääsihteerit: Tämä on ihmisten järjestämä juhla toisille ihmisille
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlien pääsihteerit: Tämä on ihmisten järjestämä juhla toisille ihmisille

Herättäjäjuhlia on vietetty päättyvänä viikonloppuna Lakeuden Ristin juurella. Nyt on aika luovuttaa juhlavastuu Vaasaan. Seinäjoen juhlien pääsihteeri Anna Saaristo (oik.) ojensi herättäjäjuhlapaikkakuntia kuvaavan kartan Vaasan herättäjäjuhlien 2024 pääsihteerille Alma Tuiskulalle.

Kuva: Jukka Kontkanen

 

Julkaistu 16.7.2023

 

Seinäjoen herättäjäjuhlien sunnuntaiaamuna Seinäjoen herättäjäjuhlien 2023 pääsihteeri Anna Saaristo ja Vaasan herättäjäjuhlien 2024 pääsihteeri Alma Tuiskula kohtasivat oman kapulanvaihtonsa merkeissä. Anna luovutti Almalle Vaasaan vietäväksi kartan, johon on merkitty kaikki herättäjäjuhlapaikkakunnat vuodesta 1893 alkaen.

 

Yhtäkkiä Kirkkopuisto oli täynnä ihmisiä

Seinäjoen juhlien päättyessä Anna Saaristo totesi olevansa väsynyt ja onnellinen.

- Haluan kiittää talkoolaisia ja toimikuntia heidän tekemästään suuresta työstä. Jonkin verran haasteita on ollut, mutta ei aiheista, joita emme olisi jo etukäteen pohtineet.

Anna Saaristo kuvaili pääsihteerin toimenkuvansa laajentuneen viikonloppuna entisestään, kun hän on mm. kantanut kaasupulloja ja koonnut pöytiä.

- Olen saanut tehdä ihan konkreettista työtä, sitä mitä olen odottanut!

Kiireistä huolimatta pääsihteeri on päässyt aistimaan myös juhlatunnelmaa ollessaan puhujana aattoseuroissa ja kulkiessaan muuten juhlakentällä. Seinäjoen juhlien suuri väkimäärä on ollut positiivinen shokki myös hänelle.

- Kirkkopuistossa ei yleensä ole ketään, ja yhtäkkiä se on täynnä ihmisiä! Tuntuu hurjalta.

Vaasan juhlajärjestäjille Anna Saaristo toivoo ihmisiltä luottamusta, ymmärrystä ja tukea.

- Aivan varmasti kaikki asiat mietitään monesta näkökulmasta, ja sittenkin elämä yllättää. Riisipuuro voi loppua ja vedenpaine vessassa olla liian matala, vaikka kuinka asiat olisi etukäteen hyvin suunniteltu. Ihmiset järjestävät nämä juhlat toisille ihmisille.

Seuraajalleen Alma Tuiskulalle Vaasaan Anna Saaristo antaakin neuvon pitää pää kylmänä.

- Joka asiaan ei tarvitse löytyä ratkaisua sekunnissa. Monesti on viisasta odottaa. Äläkä kuvittele olevasi sähkömies tai putkimies!

 

Vaasa on yllättävän lähellä

Vaasan herättäjäjuhlien 2024 pääsihteeri Alma Tuiskula on ollut nyt kaksilla herättäjäjuhlilla tutustumassa ja keräämässä käytäntöjä.

- Nyt alkaa hahmottua se, mitä kaikkea tähän sisältyy, mitkä ovat mittasuhteet, kuinka paljon tarvitaan lisää ihmisiä. Olen jo alkanut miettiä konkreettisesti, missä vaikkapa mikin toimisto sijaitsee Vaasassa. Olen ehtinyt myös muiden vaasalaisten kanssa tuumia asioita.

Herännäisyys ei ole Vaasassa niinkään tuttua kuin Seinäjoen seudulla.

- Jo täällä juhlilla on ollut tutustumassa vaasalaisia, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet herättäjäjuhlille. Ehkä heidänkin kauttaan jo lähtee sana eteenpäin siitä, millaiset herättäjäjuhlat ovat. Toki Vaasassa on ihmisiä, joille liike on tuttu, mutta monelle ei. Viestinnällä ja tapahtumilla pyrimme tuomaan juhlien luonnetta esiin, mutta parhaan käsityksenhän saa tulemalla mukaan.

Myös Vaasassa juhlakenttä on keskellä kaupunkia.

- Haaveilemme siitä, että juhlille on helppo pistäytyä katsomaan tai jäädä pidemmäksi aikaa, että tulisi sellainen ”vau-tunne”, kun meillä Vaasassa on iso juhla, jossa saa olla Sanan äärellä ja nähdä paljon ihmisiä. Vaasakin saa tapahtumakaupungin fiilistä.

Vaasa on monikielinen kaupunki, ja se näkyy myös siinä, että ensimmäisen kerran juhlatunnus on kahdella kielellä: ”Purjeisiini tuulta anna — Ge vind i seglen” on ote Siionin virrestä 245.

- Täysin kaksikielistä juhlaa ei olla tekemässä, mutta haaveissa on, että ohjelmassa olisi ruotsinkielisiä osioita: ehkä seuroja tai musiikkitilaisuuksia, mitä nyt ruotsalaisen seurakunnan kanssa ideoimmekin, Alma Tuiskula kertoo.

- Toivottavasti myös Vaasan muut kielet ja kulttuurit näkyvät juhlassa, sillä olemme monikulttuurinen kaupunki. Myös ortodoksinen kirkko on juhla-alueen keskellä, ja neuvottelemme yhteistyöstä myös ortodoksisen seurakunnan suhteen.

Juhlavieraille Alma Tuiskula vinkkaa, että Vaasa on yllättävän lähellä.

- Sinne on helppo tulla, juhlat ovat keskellä kaupunkia, joka paikkaan on lyhyt matka, myös meren rantaan, ja saaristo on ihana. Juhlamatkaan voi yhdistää lauttamatkan Ruotsiin tai jäädä Vaasan seudulle lomailemaan. Tulkaa avoimin mielin, ja suomen kielellä pärjää!  

Kaisa Viitala