Tyytyväistä juhlakansaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tyytyväistä juhlakansaa

Herättäjäjuhlien 2023 juhlakenttä.

kuvaaja: Maria Iskala-Takamaa

Julkaistu 16.07.2023

Juhlajärjestelyiden lisäksi kiitos on juhlakansalta tullut erityisesti Seinäjoen herättäjäjuhlien juhlakentästä. Sitä on kuvailtu kommentilla ”paras juhlakenttä ikinä”. Joku totesi, että Kirkkopuisto on Seinäjoella todellinen helmi keskellä kaupunkia. Sää on ollut juhlilla täydellinen.

Sunnuntaiaamuna arvioitiin, että juhlien kokonaiskävijämäärä ylittänee 20 000 henkeä. Herättäjäjuhlajärjestäjä Simo Korkalainen iloitsee, että nyt on palattu koronaa edeltävän ajan yleisömäärään. Liikennetoimikunnan puheenjohtaja Heikki Koivisto toteaa, että autoja oli huomattavasti ennakoitua vähemmän, joten ilmeisesti väki noudatti vinkkiä saapua juhlille julkisilla kulkuvälineillä.

 

Puuro loppui

Ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Pirkko Ekoluoma kertoi jo sunnuntaiaamuna, että riisipuuron suureen menekkiin ei osattu varautua. Vaikka puuroa keitettiin lauantaina noin 400 litraa lisää, sunnuntaille ei enää puuroa riittänyt, koska riisiä ei enää tukusta saatu.

Juhlaravintolan uudistus askarrutti ennakkoon. Grillit, kahviot ja puuromyynti olivat juhlaorganisaation järjestämiä, ruokamyynti oli yrittäjävetoinen.

Herättäjäjuhlajärjestäjä Simo Korkalainen toteaa, että monista kenttäkuulutuksista huolimatta ei kaikille ollut aivan selvää se, että myös ruokamyyntiyrittäjien myynnistä tulee tuottoa Herättäjälle: yrittäjät maksavat paikastaan vuokran ja lisäksi tuotosta provisiota. Satunnaisista jonoista huolimatta väki on ollut myös ruokamyyntiin tyytyväistä.

 

Hyvin pärjätty

Lepohuone on ensiaputoimikunnan puheenjohtajan Jari Nyrhilän mukaan ollut lauantaina päiväseurojen jälkeen lähes täynnä – vain kaksi paikkaa oli vapaana. Jos tulijaa on heikottanut, hänelle on tarjottu vettä ja suolakurkkuja. Vinkin tarjoilusta toi tamperelainen talkoisiin tullut pariskunta. Ensiavusta on kaksi henkilöä ohjattu sairaalahoitoon. SPR:n pisteessä kentällä hoidettu rakot ja muut pikkuvaivat.

- Hyvin on pärjätty, toteaa Jari Nyrhilä.

Yleinen mielipide juhlatoimikunnan keskuudessa on, että ihmiset ovat olleet positiivisella mielellä.

Positiivinen ongelma on ollut se, että joihinkin oheisohjelmiin eivät kaikki halukkaat ole mahtuneet. Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Salo arveli, että oheisohjelmissa on ollut sellaistakin väkeä, jotka eivät ole juhlakentällä käyneetkään.

 

Lasten kentälle kiitosta

Lakeuden Ristin sisäpihalle rakennettu lasten juhlakenttä hiekkalaatikoineen ja muine aktiviteetteineen on saanut paljon kiitosta. Lasten kentällä on ollut runsaasti lapsia ja perheitä, kirkon eteisessä olleilla puuhapisteillä samoin. Lasten kentälle on ollut pieni matka niin juhlakentältä kuin juhlatoriltakin. Juhlakentän ohjelmaa on voinut kuunnella lasten leikkiessä leikkejään. Jouko Mäki-Lohiluoman perhekonsertissa oli runsaasti väkeä.

Kolehdinkeruu sujui taloustoimikunnan puheenjohtajan Hanna Maunulan mukaan hyvin. Vastuuhenkilöt olivat hyvin tehtäviensä tasalla ja tehneet hyvät suunnitelmat. Lopullinen kolehtituotto voidaan laskea vasta kaikkien tilaisuuksien jälkeen ja kun myös sähköisesti kolehteihin maksetut summat on selvitetty. Niistä tiedotetaan syksyn mittaan tarkemmin.

 

Purku jo sunnuntaina

Viimeistään maanantaina pyritään saamaan kaikki juhlakentän materiaalit kasaan ja ehkä varastoonkin. Varasto on sama, jossa tavarat olivat viime talven. Sieltä ne ensi kesänä viedään Vaasaan.

- Sateen uhkan vuoksi pyritään saamaan esimerkiksi teltat kasaan heti juhlien päätyttyä. Kun rakentamistalkoissa oli mukana päivittäin 70 – 100 henkilöä, noin 50 tarvitaan purkuun, sanoo Simo Korkalainen.

Iso urakka on majoituskoulujen siivous, joka sekin pyritään tekemään viimeistään maanantaina.

Yleisesti juhlatoimikunnan jäsenet olivat juhliin tyytyväisiä. ”Kulissien takana” on ollut pieniä ongelmiakin, mutta ne eivät ole näkyneet juhlavieraille. Kaikesta on selvitty talkootoimikunnan puheenjohtajan Johanna Piuholan mukaan sillä, että niin talkoolaiset kuin seurakunnan työntekijätkin ovat tehneet töitä tarpeen mukaan.

Juhlakansliasta kyseltiin mitä kummallisempia asioita, ja sunnuntaina matkatavarasäilytyksessä oli runsaasti tavaroita.

Talkoopaitoja tilattiin 1 200 kappaletta, eikä niitä talkootoimiston laatikoihin monta jäänyt.

teksti: Leena Hautala