Stenbäckistä näyttely Isonkyrön kirjastossa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Stenbäckistä näyttely Isonkyrön kirjastossa

Julkaistu 10.6.2012

 

Isonkyrön kirjastossa on esillä Lars Stenbäckin (1811–1870) elämää ja työtä valottava näyttely.

Kiinnostus kirkkoherran ja virsirunoilijan elämäntyöhön virisi Isossakyrössä hänen sanoittamansa virren tultua valituksi herättäjäjuhlien tunnusvirreksi.

Isokyrö oli Stenbäckin vaiheikkaan elämän viimeinen etappi. Vuoden 1855 lopussa seurakunnan kirkkoherraksi valittu Stenbäck kuoli Isonkyrön pappilassa keväällä 1870 ja haudattiin Vanhan kirkon hautausmaalle.

Kirjastossa on näytteillä Silmäisi eteen, Jeesus -tunnusvirsi erilaisine käännöksineen. Mukana on muun muassa vuonna 1839 ilmestynyt Evangelisk Weckoblad -lehden numero, jossa virsi julkaistiin Accorder-nimisenä. Kirjastoon on koottu myös virteen liittyvää kirjallisuutta.

Ennen Isoonkyröön muuttoaan Stenbäck työskenteli muun muassa rehtorina Vaasassa ja lyhyen ajan kasvatustieteen professorina Helsingin yliopistossa. Kirkkoherrana hän kannusti seurakuntalaisia perustamaan kyläkouluja. Isonkyrön ensimmäinen lainakirjasto perustettiin hänen aloitteestaan.

Stenbäck oli kiinnostunut myös seurakuntansa tilattoman väestön elinoloista, joita hän halusi kohentaa.

Osa juhlien ohjelmaa

Näyttelytekstit on kirjoittanut Matti Kupari Laihialta. Aineisto perustuu Stenbäckin elämää tutkineen turkulaisen kirjailijan Tytti Issakaisen esitelmään, joka kuultiin Isossakyrössä viime syksynä. Issakaisen Stenbäckistä kirjoittama näytelmä valmistui talvella.

Tunnusvirren kirjallisuuden on koonnut näyttelyyn Isonkyrön kunnan kirjastotoimenjohtaja Hilkka Kleemola.

Näyttely sisältyy Isonkyrön herättäjäjuhlien oheisohjelmaan. Kirjasto sijaitsee juhla-alueella.

Eteläpohjalainen kaunosielu, monen saran kyntäjä. Näyttely Lars Stenbäckistä Isonkyrön kirjastossa 11.6.–8.7.