Ministeri Mbumba juhlille
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Namibialaisministeri puhuu seuroissa

Nangolo Mbumba on vieraillut Suomessa useita kertoja. (Kuva: Seppo Kalliokoski.)

Julkaistu 18.6.2012

 

Namibian turvallisuusministeri Nangolo Mbumba (s. 1941) vierailee Isonkyrön herättäjäjuhlilla. Hän puhuu lähetysseuroissa lauantaina 7. heinäkuuta ja tapaa seurojen jälkeen lähetystyöntekijöitä ja Herättäjä-Yhdistyksen kansainvälisen työn talkoolaisia.

Mbumballa on läheinen side Isoonkyröön, jossa hän yöpyy edesmenneen Namibian-lähetin, Kirsti Pakkalan, omaisten vieraana.

Pakkala lähti ensimmäiselle työkaudelleen Namibiaan vuonna 1959. Sairaanhoitajana hänet lähetettiin Suomen Lähetysseuran ylläpitämään Onadjokwen sairaalaan, joka sijaitsi Ambomaalla Namibian pohjoisosassa. Pakkala työskenteli pitkään sairaalan ylihoitajana.

Hautajaisista lähetysjuhla

Nangolo Mbumba sairastui vakavasti opiskellessaan suomalaisten perustamassa Oshigambon oppikoulussa, ”puskakoulussa”, jota ylläpitää nykyään Namibian evankelis-luterilainen kirkko. Sairaalassa häntä hoiti Kirsti Pakkala. Siitä syntyi elinikäinen suhde, jossa Mbumba piti Pakkalaa äitinään.

Kirsti Pakkalan kuoltua vuonna 2001 Mbumba saapui hänen hautajaisiinsa Isoonkyröön ja puhui siellä Pakkalan suvun puolesta.

Hautajaisista tuli suuri lähetysjuhla, johon osallistuivat myös Namibian kirkon piispa Dumeni ja maan Tukholman-suurlähettiläs presidentti Sam Nujoman edustajana.

Swapon palveluksessa

Namibiasta oli tullut paljon ennen Mbumban syntymää, ensimmäisen maailmansodan jälkeen, Kansainliiton mandaattialue. Brittien vaatimuksesta sen hallinto luovutettiin Etelä-Afrikan tasavallalle, jonka maakunta Namibiasta tuli. Toisen maailmansodan päätyttyä Etelä-Afrikka ei suostunut siihen, että Namibia olisi siirretty YK:n huoltohallintoalueeksi, vaan jäi sinne.

Mbumba liittyi aikanaan maansa vapaustaisteluun. Hän opiskeli yliopistossa Yhdysvalloissa, valmistui biologianopettajaksi ja siirtyi Angolaan sissisotaa käyvän vapautusliike Swapon palvelukseen.

Yhteyttä kotiinsa Mbumba piti kirjeitse, joita Kirsti Pakkala kierrätti hänen perheelleen Suomen kautta. Vaaraa uhmaten Pakkala järjesti namibialaisille myös aineellista apua ja terveydenhuoltoa Swapon kautta.

Ministerinä useita kertoja

Namibian itsenäistyttyä vuonna 1990 Mbumba oli valmis vastuullisiin tehtäviin maansa hallinnossa. Poliittista arvostusta hän ansaitsi vuonna 1994 pääneuvottelijana hankkeessa, jonka tuloksena Etelä-Afrikka luovutti Namibialle Walvis Bayn alueen rannikolta.

Mbumba on ollut Namibian turvallisuusministeri vuodesta 2010 lähtien. Sitä ennen hän on palvellut maatalous-, valtiovarain-, informaatio- ja opetusministerinä. Mbumba on maan pääpuolueen Swapon apulaispuoluesihteeri.

 

 

Afrikassa miehellä on oltava vaimo, lapsia ja lehmiä. Nangolo Mbumballa on viisi lasta ja maatila. (Kuva: Seppo Kalliokoski.)