Hevimessu jyrähtää kivikirkossa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Hevimessu jyrähtää kivikirkossa

Julkaistu 25.6.2012

 

Isonkyrön vanhan kivikirkon täyttävät lauantaina 7. heinäkuuta yhtä aikaa hevimusiikki ja Jumalan sana.

− Hevimessu on sisällöltään ja sanomaltaan aivan tavallinen messu: se kutsuu kaikkia kuulemaan sanaa, lapsista vanhuksiin, kertoo ryhmän esilaulaja Marja Palo. Hevimessu sisältää  hevimusiikkiin sovitettuja virsiä, joita kirkon etuosassa soittava bändi säestää.

Eri-ikäisten messu

Marja Palo ymmärtää, että joitakin kirkkoon tuotu hevimusiikki saattaa säikäyttää, mutta hänen mukaansa erikoismessuilla on oma tärkeä paikkansa jumalanpalvelusten joukossa.

− Hevimessun pääkohderyhmä on varmastikin nuoret, rippikoululaiset ja nuoret aikuiset, mutta vuosien varrella olemme nähneet messussa niin lapsiperheitä kuin vanhuksiakin. Siksi juuri erikoismessuja tarvitaan: tavoittamaan kansaa joka ikäluokasta. 

Marja Palo muistuttaa, että jumalanpalveluksen ydin ja Jumalan sana ovat muuttumattomia, mutta tavat ilmaista niitä voivat olla nykyaikaisia.

− Toisinaan rytinällä tuleva musiikki herkistää ihmisen kuulemaan messun puhuttua sanaa aivan eri tavalla. Mikäli jossakussa herää pienikin uusi kipinä hevimessussa käytyään, se on mahtava asia.

Hienoja kokemuksia

Hevimessubändissä on mukana seitsemän ylistarolaislähtöistä muusikkoa. Bändin jäsenet ovat toisilleen tuttuja jo vuosien takaa, joten oli helppoa koota kaikkia kiinnostava tapa tehdä messua.

Ryhmän jäsenet säestivät vuonna 2005 nuorten messuja Ylistaron kirkossa.

− Niihin aikoihin alkoi ilmaantua erilaisia messuja. Ryhmämme innostui kokoamaan messua, jonka virret on sovitettu raskaaseen musiikkiin, heviin ja metalliin.

Vuonna 2008 ryhmä piti ensimmäisen hevimessun Ylihärmän kirkossa, ja silloin mukaan tuli liturgiksi pastori Jaakko Linko, joka on ollut muutamissa hevimessuissa mukana siitä lähtien. Hän osallistuu messuun myös Isonkyrön herättäjäjuhlilla.

− Sinä vuonna pidimme muutamia hevimessuja nimellä Pohjanmaan työryhmä, bändin kantava voima Sami Nortunen muistelee.

Hienoin hevimessukokemus lienee vuodelta 2010.

− Saimme kutsun valmistaa perjantai-illan messun Maata näkyvissä -festivaaleilla, joka on Pohjoismaiden suurin kristillinen nuorisotapahtuma, Sami Nortunen kertoo.

– Lähes 9 000 nuorta veisasi kanssamme Herraa hyvää kiittäkää ja Jeesus, luona armopöydän. Se oli kokemus!

Juhlille avoimin mielin

Nyt ryhmä on ottanut vastaan ”kivikirkkohaasteen” Isonkyrön herättäjäjuhlilla. Kyseessä onkin melko ainutlaatuinen menneen ja nykyisyyden yhdistelmä, kun keskiaikainen kivikirkko kajahtaa metallimusiikista.

− Olen iloinen ja kiitollinen, että meitä on pyydetty tapahtumaan avoimin mielin. Tosin myös hiukan jännittää. Mutta tärkeintä on se, että jokainen voisi kokea Jeesuksen pelastustyön koskettavan omaa sisintään, Marja Palo miettii.

Ryhmän muut jäsenet ovat Juha Palo (basso), Maiju Kaartinen (koskettimet), Janne Karhunen (kitara), Ville Karhu (rummut) ja Juho Saari (viulu).

Taru Kivineva