Vuoroveisuut ja raamattutunti 7.7.2012
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vuoroveisuut ja raamattutunti 7.7.2012

Vuoroveisuut. Lauantaina 7.7.2012 klo 10.30. Rovasti Jouko Ikola, Nurmo. Kuoroja johtaa Untamalan kuoron johtaja, viulunsoiton opettaja Maija Laasala, Nurmo.

Raamattutunti. Lauantaina 7.7.2012 klo 11.00. Pastori, TT Anni Pesonen, Järvenpää.

Vuoroveisuut

Veisataan Siionin virret 169, 297, 282, 268 ja 284. Kuorot: Karhunmäen seudun sekakuoro, Lapuan kristillisen opiston kuoro, Seinäjoen H-Y kuoro ja Untamalan kuoro.

Jouko Ikola

Hyvä juhlakansa. Mikä on mallastie? Näin kyseli viisivuotias siskontyttöni tutun iltavirren askeltaessa aameneensa. Olimme veisanneet: ”Vaan muistan murhemiellä, viitoittamallas tiellä en tänään kulkenut.” Meille rakkaiden Siionin virsien kieli on parhaillaan muokkaajien pohdittavana. On kyseltävä kielentutkija Esko Koivusalon tapaan: ”Miten käy hengellisen kielen, kun kulttuuri muuttuu ja sanojen merkitykset ja tunnesävyt muuttuvat ja kulttuurisidonnaiset kielikuvat hämärtyvät. Nykyisten Siionin virsien kielikuvat liittyvät paljolti lakikieleen, oikeuslaitokseen, sodan maailmaan, luontoon ja menneiden vuosisatojen arki-elämään.

Vuosien iskuja parhaiten kestäneet virret ovat omalla sisäisellä voimallaan puskeneet aikasidonnaista ymmärrysmuuria rakentaneen kielen lävitse ja koskettavat yhä veisaavaa kansaa. Yksi näistä virsistä on juhlien tunnusvirsi ”Silmäisi eteen Jeesus.” Lue lisää

Anni Pesonen

Isonkyrön herättäjäjuhlien tunnusvirsi piirtää eteemme kuvan Jeesuksesta tuomarina. Lahjomattomana tuomarina, joka on juuri kuullut vääjäämättömät todisteet vakavasta rikoksesta kaikkine yksityiskohtineen. On pysähtynyt hetki ennen tuomion langettamista. Syytetty ja tuomari katsovat toisiaan, ja tuomarin katse on hellä. Tuomari on nimittäin syytetyn rakastettu, ikävöity ja helläsilmäinen rakastettu.

 

Tämä Lars Stenbäckin runo ammentaa kuvansa tietenkin Raamatusta. Jäin miettimään varsinkin kahta teemaa, Jeesusta tuomarina ja Jeesuksen katsetta, jonka Stenbäck kuvittelee helläksi. Lue lisää