Eino Toivola
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Eino Toivola

Isonkyrön herättäjäjuhlat

Aattoseurat

perjantai 6.7.2012

Arvoisa herättäjäjuhlaväki, Tervetuloa Isoonkyröön.

Tänne pohjalaiset kokoontuivat keskiajalla satojen vuosien ajan niin hengellisissä kuin maallisissakin asioissa.  Kirkkotiet ja polut johtivat Isonkyrön harmaakivikirkolle.  Kirkkoon ja sanan kuuloon kulkeminen oli tuolloin aikaa vievää ja muutoinkin hieman vaivalloisempaa kuin tänä päivänä. Ehkä sen ajan ihmisellä ei toisaalta ollut niin kiire seuraavaan paikkaan kuin monilla tämän päivän ihmisillä. Tänä päivänä kivikirkko toimii mm. tiekirkkona sekä suosittuna konsertti- ja matkailukohteena. Kivikirkko on luonnollisesti myös näiden herättäjäjuhlien ohjelmapaikkana. Suosittelen käymään.

Isonkyrön kirkkopitäjä käsitti 1300–luvulla koko eteläisen suomenkielisen Pohjanmaan. Kyrönmaan viljavat pellot ja taloudellinen vauraus antoivat edellytykset alueen vahvalle asutukselle. Isokyrö oli tämän vuoksi monien historiallisten tapahtumien keskiössä.  Suuren Pohjan sodan viimeinen kenttätaistelu käytiin Napuessa vuonna 1714, myös Nuijasodan katsotaan alkaneen ja päättyneen Isonkyrön kivikirkon läheisyydessä 1596 – 1597.

Omissa ajatuksissamme Isokyrö on nyt vahva itsenäinen ja elinvoimainen kunta kahden maakuntakeskuksen välissä. Meille kerrotaan ja meistä ollaan ”huolissaan”, että emme pärjää tulevaisuudessa väestön vanhentuessa. Välillä tulee mieleen virkeä omatoiminen vanhus, joka ei muiden mielestä ymmärrä, että tuossa iässä ei enää itse päätetä omista asioista vaan on parempi, että joku muu miettii, mitä hän tarvitsee ja mikä on hänelle parasta. Isonkyrön syntyvyys on maan keskitasolla ja palveluja voi pitää varsin hyvinä kaikkien ikäryhmien osalta, joten omasta mielestämme valtiovalta on suotta huolissaan voinnistamme. Isokyröläisten tahto päättää omista asioistaan on edelleen vahva.

Maatalouden lisäksi kunta tunnetaan vahvasta, erityisesti Tervajoen taajamaan sijoittuvasta autokaupasta, kuljetuselinkeinosta ja kehittyvästä metalliteollisuudesta.

Isonkyrön kirkkoherra ja runoilija Lars Stenbäck´n virren ja näiden juhlien tunnussanat ”Silmäis eteen Jeesus” toistuu varmasti näillä juhlilla lukemattomia kertoja niin puheissa kuin ajatuksissa. Stenbäck on runoilija, jolla on ollut vaikutusta suomalaiseen runouteen laajemminkin.  Näin Eino Leinon päivänä on sekin hyvä tuoda esiin. Juhla-alueella Isonkyrön kirjastossa on Lars Stenbäckin näyttely, jossa meillä on mahdollisuus tutustua myös Stenbäckin runotuotantoon. Stenbäckin lisäksi Topelius sai aiheita tarinoihinsa Isonkyrön historiasta ja henkilöistä. Ehkä tunnetuimpana Välskärin kertomukset ja Koivu ja Tähti –kertomus.

Herännäisyydellä on ollut Etelä-Pohjanmaalla merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Se oli yksi vastavoima nuorten miesten syrjäytymisestä ja toimettomuudesta johtuneelle häjyilylle ja väkivallalle.  Asiasta saamme varmasti osviittaa Heli Karhumäen ja Kiharakolmion esityksestä kivikirkossa puoli kahdeksalta näiden avajaisseurojen jälkeen.

Nuorten syrjäytyminen ilmenee tänä päivänä useimmiten eri tavalla kuin ennen. Enimmäkseen se on väliin putoamista niin koulutuksesta kuin työelämästäkin eikä välttämättä näy välittömästi häiriökäyttäytymisenä vaan henkisenä eristäytymisenä sosiaalisista yhteisöistä. Vaikka yhtäläisyyksiäkin varmasti löytyy.  Nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ja jo jollain tavalla yhteiskunnan rattaista pudonneen noin 20.000 suomalaisen nuoren mukaan saamisessa meillä kaikilla on oma vastuumme, niin julkisilla ja uskonnollisilla yhteisöillä kuin meillä jokaisella ihmisenäkin. Kysymyshän on välittämisestä ja lähimmäisen rakkaudesta.

Me isokyröläiset olemme hyvin mielissämme, että olemme saaneet nämä herättäjäjuhlat järjestettäväksemme ja juhlakansan kokoontumaan kuntaamme.  Juhlat ovat järjestäjille ponnistus, joka antaa osallistuville onnistumisen kokemuksia ja näkyy varmasti yhteisöllisyytenä vielä pitkään juhlien jälkeenkin. Oma kokemukseni on, että herättäjäjuhlille ei ole asetettu kenellekään kynnystä, vaan kaikki ovat tervetulleita juhliin sellaisena kuin ovat. Tämä ajatus on myös juhlien tunnuslauseessa ”Silmäisi eteen, Jeesus”.

Toivotan Teidät Isonkyrön kunnan ja omasta puolestani tervetulleeksi herättäjäjuhlille Isoonkyröön ja viihtymään kunnassamme. Toivottavasti nämä herättäjäjuhlat ja siinä ohessa Isokyrö piirtyvät hyvänä kokemuksen syvälle mieliinne.


pdf liite

Puhe. Kunnanjohtaja Eino Toivola.