Zetorin kyydissä maisema-ajelulle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Zetorin kyydissä maisema-ajelulle

Kari Mäki innostui zetoreista kymmenisen vuotta sitten.

Julkaistu 3.7.2012 

 

Isokyröläinen Kari Mäki ajeluttaa kumppaneineen juhlavieraita zetorilla lauantaina 7. heinäkuuta. Ajelulle körötellään seurojen väliajoilla. Lavalla saa istua penkillä ja pitää kaiteesta kiinni. Zetori-kyydillä on myös mahdollista matkata lauantai-iltapäivällä teologikokoukseen Isonkyrön seurakuntataloon.

− Tarkoitus on viedä vieraita maisema-ajelulle. Ainakin Kyrönjokea ja Vanhaa kirkkoa voisimme esitellä ihmisille, vanhoja koneita harrastava Mäki tuumaa.

Zetorien rytmikäs papatus on arkinen ääni Isonkyrön kylänraiteilla. Yksi Suomen seitsemästä toimivasta zetori-kerhosta on nimittäin rekisteröity Isoonkyröön. Zetoori Zäföörit perustettiin vuonna 2005. Yhdistyksessä on kolmisenkymmentä jäsentä Etelä-Pohjanmaalta ja muualta Suomesta. Kotipaikkakunnalla innokkaita harrastajia on noin kymmenen ja kannattajajäseniä muutama.

− Temmeksen pojat ajelivat televisiossa zetoreillaan, ja sen innostamana päätimme perustaa oman poppoon, Mäki muistelee.

Yhdistys entisöi zetoreita ja vaalii zetori-perinnettä. Kesäisin zäföörit retkeilevät, jos aikaa liikenee. Zetori-letkassa on ajettu Iisalmeen ja Oulaisiin asti.

– Olen maalla kasvanut ja elänyt. Siinä on innostukseni juuri. Porukka on mukava, ja onpahan meillä yhteistä puuhaa, Mäki tuumaa.

Ajan patinaa

Zetor 25A -mallisen traktorinsa Kari Mäki osti Karungista viime vuosikymmenen puolivälissä. Kultivoidun, maatalouskäyttöön tarkoitetun K-mallisen zetorinsa Mäki puolestaan myi, sen vauhti kun ei tahtonut riittää muiden kyydissä.

Mäen zetorin moottori, jarrut ja kytkin on korjattu ja renkaat vaihdettu. Hän on maalannut ajokkinsa vanteet, mutta muuten hän ei ole ehostanut sen ulkonäköä.

− Kaiken ei tarvitse kiiltää, eihän kuljettajakaan ole uusi.

− Huoltoa traktori ei juuri vaadi, kunhan vaihdan keväällä öljyn. Sitten lorotan vain dieseliä tankkiin ja lähden ajelulle.

Zetorien kultakautta Suomessa oli 1950-luvu ja 1960-luvun alku.

–·Jos totta puhutaan, zetori oli huono traktori. Se oli pienitehoinen ja raskas, sillä se painoi melkein 2 000 kiloa. Mutta kyllähän zetori hevosen päihitti, ja maidot saatiin kuljetetuksi sillä meijeriin, Kari Mäki miettii.

Mutta mistä se papattava ääni johtuu? −Moottorista. Mukava ääni syntyy, kun nelisylinterisen sekatahtidieselin männät puskevat eri tahtia.

Kari Mäki tarjoaa leppoisaa kyytiä kylänraitille.