Levollisella mielellä juhliin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Levollisella mielellä juhliin

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala uskoo, että kun herättäjäjuhlat Pohjanmaalla järjestetään, 30 000 juhlavierasta on realistinen toive. (Kuva: Jukka Kontkanen)

Julkaistu 5.7.2012

 

Vaikka Isokyrö ei herännäisyyden ydinaluetta olekaan, Herättäjä-Yhdistyksen päätoimikunnan puheenjohtaja Jukka Hautala kertoo olleensa levollisin mielin ennen juhlia. Talkooperinne ja yhteisöllisyys ovat alueella vahvoja, ja yhteisen asian alle liitytään. Järjestelyjen sujumista ei ole tarvinnut jännittää.

Herättäjä-Yhdistys viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan. Jukka Hautala sanoo, että juhlavuosi polkaistiin Helsingissä keväällä käyntiin. Herättäjäjuhlat kokoavat laajimman väen, ja ovat tietyllä tavalla kohokohta, vaikka juhlavuosi ei päällimmäisenä mielessä olekaan.

Ylistarolaissyntyinen Jukka Hautala tekee päivätyötään Raudaskylän kristillisen opiston rehtorina. Hän toimii Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtajana toista vuotta. Puheenjohtajuus on luottamustoimi, ja Jukka Hautala sanoo edeltäjissään olevan vahvoja esikuvia, jotka persoonallisella tavallaan ovat hoitaneet puheenjohtajuutta.

- Puheenjohtajuuskauteeni on sattunut monta isoa asia: 100-vuotisjuhlavuosi, Siionin virsien uudistus ja strategiatyöskentely. Puheenjohtajan työt vievät ehkä noin kuukauden työpäivät vuoden mittaan, sanoo Jukka Hautala.

Hän sanoo olevansa mukana tradition virrassa, johon ei ole päättänyt tulla, vaan häntä on ohjattu ja kannettu. On päätettävä, ottaako vastuita kantaakseen. Päivätyössään herännäisopiston johtajana hänen myös pitää miettiä, mitä on herännäisyys.

Jukka Hautala kertoo olleensa seurakuntavirassa pappina vain puolitoista vuotta, ja Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtajana hän saa kosketuksen kirkon työhön ja esimerkiksi mahdollisuuden saarnata.

Jukka Hautala on myös miettinyt liikkeen tulevaisuutta. Hän toivoo, ettei herännäisyydestä muodostuisi perinneyhdistystä, jossa vain haikumielellä muistellaan menneisyyttä. Hänen mielestään paljon puuttuisi Suomen Siionista, jos herännäisyyttä ei olisi. Liikkeessä on arvioitava perinnettä ja perintöä.

Leena Hautala