Siionin virsien uudistus etenee
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Siionin virsien uudistus etenee

Kuva: Päivi Aila

Julkaistu 5.7.2012

 

Siionin virsien, heränneiden virsikirjakokoelman, uudistus on meneillään. Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala sanoo, että uudistuksen valmistumiselle ei ole asetettu päämäärää, vaikka 2016 on ollut esillä. Uudistustyö on hidasta, prosessimaista.

Toistaiseksi on käyty läpi koko kokoelma ja osa virsistä on ”jätetty huilaamaan”. Tarkemmin on käyty läpi noin 50 virttä. Synkronointia sävelmiin haetaan.

Jukka Hautalan mukaan Siionin virsissä tulisi entistä vahvemmin saada mukaan 1. uskonkappaleen asiat: Kristityn suhtautuminen arkeen ja ”maailmaan”. Maailman kanssa ja puolesta on rukoiltava. Malmivaaran aikana pohdittiin sielun kelvollisuutta Jumalan edessä, vahvistettiin oman joukon rajalinjoja suhteessa maailmaan.

- Uudistuksesta on aina noussut myrsky. Kun Malmivaara uudisti aika rankalla kädellä virsiä, jotkut eivät hyväksyneet uudistusta lainkaan. Myöskin Haavion 70-luvulla uudistamalla Siionilla on omat vastustajansa. Nyt on vanhaan aikaan verrattuna se ero, että on tallenteita, kuorot harrastavat eri kerrostumien esittämistä eli vanhat versiot eivät katoa minnekään, niitä voidaan käyttää ja säilyttää, sanoo Jukka Hautala.

Siionin virsien perusasetelmaa ei hänen mielestään tarvitse muuttaa, vain kieltä pitää uudistaa.

Leena Hautala