Arto Rannan suunnittelemalla vaunualueella ei tarvitse peruutella
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Arto Rannan suunnittelemalla vaunualueella ei tarvitse peruutella

Talkoolainen, vaunualueen vastaava Arto Ranta on suunnitellut vaunualueen, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä peruuttamista. (Kuva: Unto Tapio)

Julkaistu 5.7.2012

 

Vaunualueen vastaava Arto Ranta parkkeerasi oman asuntovaununsa herättäjäjuhlien alueelle jo keskiviikkona, ja pitää sitä kotinaan yötä päivää aina sunnuntai-iltaan asti. Rannalla on apunaan vaunualuetta kaitsemassa kahdeksan muuta talkoolaista.

Kun yhdelle pellolle yrittää sovittaa mahdollisimman monta asuntoautoa tai -vaunua, tarvitaan hyvä suunnitelma. Ranta on piirtänyt kartan, jonka mukaan alueelle mahtuu 220 asuntoautoa tai -vaunua.

- Vaunujen ja autojen ohjaamisessa on monta asiaa pidettävä mielessä. Poistumistiet on oltava aina auki, että ambulanssi pääsee tarvittaessa paikalle. Koska en tiedä, miten hyviä peruuttajia on tulossa, olen suunnitellut alueen niin, ettei kenenkään tarvitse missään vaiheessa peruuttaa, Ranta kertoo.

Mustasaaressa asuva, mutta vaasalaiseksi itseään kutsuva Ranta muistelee olleensa Herättäjäjuhlilla viimeksi nuoruusvuosinaan. Kun karavaanarialue Kalliojärven Lukkuhaan väkeä pyydettiin Isonkyrön juhlien talkoisiin, Arto Ranta oli heti valmis tarttumaan toimeen.

- Muut lukkuhakalaiset sanoivat myös heti, että lupaa vaan, kyllä me apujoukkoja saadaan kasaan.

Ranta on osallistunut talven aikana juhlien liikennetoimikunnan palavereihin ja kertoo saaneensa paljon vinkkejä aikaisempien juhlien järjestäjiltä. Etenkin Seinäjoen Herättäjäjuhlien vaunualueen vastaavat ovat osanneet helpottaa Rannan työnsarkaa.

- On helpompi pelata, kun tietää säännöt. Tosin minulle kerrottiin, että yksiköistä 70 prosenttia on nykyään asuntoautoja, mutta ensimmäisenä päivänä tänne tuli vain yksi auto, Ranta letkauttaa.

Vaunualueen alkupään paikat ovat jo varattuja, mutta tilaa riittää vielä hyvin. Suurinta matkailuajoneuvojen ruuhkaa odotetaan perjantai-iltapäivälle.

- Olisi mukavaa, jos ajoneuvot tulisivat tasaisena letkana pitkin päivää, mutta eihän siinä niin käy, vaan kaikki tulevat yhtä aikaa. No, maanantaina helpottaa, Arto Ranta naurahtaa.

Sinikka Torssonen