Tarinateos punoo pohjalaisuuden vaiheita nykypäivän kysymyksiin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tarinateos punoo pohjalaisuuden vaiheita nykypäivän kysymyksiin

Julkaistu 5.7.2012 

 

Perjantai-iltana Vanhassa kirkossa kuullaan pohjalaismurteella voimakas kristillisyyden ja luterilaisuuden puolustuspuheenvuoro. Lapualainen toimittaja Heli Karhumäki ja alavutelainen kansanmusiikkiyhtye Kiharakolmio esittävät teoksen Lakeus, rukous, vapaus – Sinun sukusi tarina.

Teoksessa Heli Karhumäki käy pohjalaisena naisena ja kristittynä läpi pohjalaisen heimon vaiheita ja historiaa ja liittää niitä tämän päivän kysymyksiin.

- Haluan rohkaista jokaista näkemään kristillisyyden arvon, Karhumäki sanoo.

Tarinateos syntyi viime vuonna Helsingin seurakuntayhtymän Kirkko soikoon! –festivaaleille. Tarinankertojaksi ja tekstintekijäksi kutsuttu Karhumäki valitsi teokseen sopivat Kiharakolmion instrumentaalikappaleet.

 Karhumäki kertoo pohtineensa teoksen teemoja jo vuosia.

- Sain hienon tilaisuuden koota yhteen pohjalaisten historiaa kipeinekin vaiheineen. Haluan osoittaa, että meillä on näin hieno ja rikas menneisyys, joka elää yhä.

Heli Karhumäen mukaan teos sopii herättäjäjuhlille erinomaisesti.

- Siinä käydään läpi myös herännäisyyden historiaa. Teoksessa on vahvasti evankelioiva luonne, joka kehottaa luottamaan Jumalan armoon. Kaiken tarkoituksena on kirkastaa Kristusta.

Puolet esityksestä Heli Karhumäki esiintyy körttipuvussa.

Karhumäen mukaan teosta kannattaa tulla kuuntelemaan jokaisen, joka tahtoo tutustua suomalaisuuteen, pohjalaisuuteen – ja itseensä. Karhumäelle itselleen herännäisyys on isän puolelta hengellisen kasvun maaperä.

Elina Pajunen