Talkooväki levähti seuroissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Talkooväki levähti seuroissa

Varpu Saari (Kuva: Unto Tapio)

Julkaistu 5.7.2012 

Torstai-illan talkooseuroissa puhunut Isonkyrön herättäjäjuhlien pääsihteeri Varpu Saari kiitti yhteen hiileen puhaltaneita talkoolaisia ja kertoi ihmetelleensä, miten juhlakentän rakenteet nousivat vauhdilla.

Saari kertoi tuntemuksistaan, jotka ovat kuin lapsuuden jouluina: Vatsanpohjaa kutkuttaa, jännittääkin vähän, uni ei ole tahtonut illalla tulla ja odotus on lähes käsin kosketeltavaa.

− Olemme valmistelleet suurta juhlaa. Valmistelujen aikaa on leimannut monenlainen odotus. Olemme odottaneet, että pääsemme rakentamaan, tekemään suunnitelmia todeksi, että juhlaväki saapuu ja saamme veisata ja kuunnella seurapuheita yhdessä.

Saaren mukaan menneisiin kuukausiin liittyy myös toisenlaista odotusta. Valmistelujen edetessä monia talkoolaisista on odotettu.

− Monen päivät ovat venyneet illoiksi, illat melkein yöksi. Kotona talkoolaista on odotettu. Kotiväelle odotus on ollut toisenlaista, heidän kärsivällisyyttä ja kykyä myötäelää on ehkä koeteltukin. Mutta se tuki, mitä olette antaneet, on auttanut meidät tähän hetkeen.

− Me talkooväki olemme isäntiä ja emäntiä. Saamme huolehtia vieraista, valmistaa heille juhla-alueen, ruuan, majapaikan ja ohjelmaakin. Ja pian tämä kaikki on ohi. Viikonloppu vierähtää kuin siivillä ja sitten ajatukset kääntyvät jo kohti ensi kesää ja Haapajärven juhlia. Mutta jääkö meille tästä yhdessä aherretusta ajasta jotain pysyvääkin vai pelkkiä haalistuvia muistoja? Jos ei jää mitään pysyvää, niin toivoisin, että jäisi kasvava ja kehittyvä luottamus Taivaalliseen Isään.

Herra käy edellä

Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteeri ja juhlajärjestäjä Osmo Kangas kuvasi tuntojaan ensimmäisten muistamiensa juhlien tunnuslauseella. Nuo juhlat pidettiin vuonna 1968 Ylistarossa, Isonkyrön naapurissa.

− Tunnuslauseena siellä oli Herra käy teidän edellänne. Olen ajatellut sitä miettiessäni teitä, rakkaat talkoolaiset. Kunpa olisin rohjennut vahvistaa teitä näillä sanoilla. Mutta noin vahvoja sanoja ei voi sanoa keveästi, kun tiedetään, että edessä on paljon ongelmia.

Kankaan mukaan kristitty on aina taakankantaja ja kuormajuhta. Se on myös juhlien vastuunkantajan osa.

− Monesta teistä on varmasti tuntunut samalta kuin minusta: kunpa tähän tehtävään löytyisi joku minua parempi, joku, joka osaa.

− Olette asettuneet kuormajuhdiksi, jotta häpeän ja syyllisyyden kalvamat voisivat tulla Jeesuksen silmien eteen kuulemaan armahduksen sanaa.

Ristin juurelle

Isonkyrön seurakunnan kappalainen Eero Holma puhui rististä, juhlakentän keskipisteestä.

− Ristin juurelle saamme tuoda murtumisemme ja häpeämme. Kristus lähettää meidät yhä uudelleen arkemme keskelle kantamaan taakkoja, jotka hän on meille antanut.

Oikeat ihmiset

Eeva Kuoppala kertoi puheessaan epäilyistään, miten juhlajärjestelyistä selvittäisiin. Hän tunnusti epäuskonsa saaneen kolauksen.

− Olette rohkeasti lähteneet mukaan monimuotoisiin juhlajärjestelyihin omaa aikaanne ja vaivannäköänne säästämättä ja sitoutuneet valmisteluihin kukin omalla paikallanne. Se on ollut ilo ja kiitoksen aihe. Taivaan Isä on kaiken hienosti suunnitellut, kutsunut oikeat ihmiset oikeille paikoille, antanut voimia ja viisautta kunkin tehtävän hoitamiseen.

Erityisesti Eeva Kuoppala kiitti melkoiset mitat saaneisiin käsityökökkiin osallistuneita. Kierrätystuotteita on käytetty mahdollisimman paljon, ja tarvikkeita on tullut ympäri maata. Naiset ovat kerta toisensa jälkeen valloittaneet pappilan, kotona on tehty erilaisia myyntituotteita.

− Olemme kokeneet syvää iloa, ystävyyttä, yhteyttä, yhdessä tekemisen riemua.

Hän myös kiitti kaikkia, niin isokyröläisiä kuin muualtakin tulleita talkoolaisia, jotka varmistavat omalla työpanoksellaan sen, että juhlavieraita palvellaan mahdollisimman hyvin. Kiitoksen saivat myös he, jotka avaavat kotinsa ovet juhlavieraille.

− Kaiken tämän touhun keskellä olemme tiedostaneet sen, että emme ole omalla asiallamme, vaan Taivaan Isä on tämän tehtävän meille uskonut.

Herra kuulee rukoukset

Erik Silvolaa puhuttelivat juhlien kynnyksellä psalmin 73 sanat: ”Minun onneni on olla Herraa lähellä.” Hän muistutti, että armo on ikuinen eikä sitä oteta pois siltä, joka turvaa Jumalaan. Silvola osallistui juhlavalmisteluihin Isonkyrön kirkkoherrana. Hän jäi virastaan eläkkelle runsas vuosi sitten.

− Juhlilla ei voisi olla osuvampaa tunnuslausetta kuin Silmäisi eteen, Jeesus. Katselemme Jeesusta Kristusta kasvoihin. Herran kasvot yhdistävät kaikkia kristittyjä. Katsomme aikakauteen, jossa Jumalan tahto toteutuu, maailmaan, jossa ihmisiä ei erotella rikkaisiin ja köyhiin.

Silvola muistutti, että Herra vastaa hänelle, joka kääntyy hänen puoleensa.

− Herra vastaa rukouksiin juhlien puolesta. Uskomme, että juhlat tuottavat hedelmää, ja kiitämme siitä.

 

Seurapuhujia: Osmo Kangas, Eeva Kuoppala, Eero Holma ja Erik Silvola (Kuva: Jussi Unkuri)