Baritoni Jorma Hynninen: Siionin virsissä usko tulee lähelle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Baritoni Jorma Hynninen: Siionin virsissä usko tulee lähelle

Baritoni Jorma Hynninen ja urkuri Tapio Tiitu ovat vanhoja ystäviä, joille musiikin tekeminen yhdessä on mieluista.  He harjoittelivat päivällä Isonkyrön pääkirkossa illan konserttiaan varten.

(Kuva: Tiina Nyrhinen)

Julkaistu 6.7.2012

 

Siionin virret välittävät sanan ja sävelen yhteisvaikutuksellaan ainutlaatuisesti hengellisen elämän tuntoja, miettii Isonkyrön herättäjäjuhlilla perjantai-iltana konsertoiva Jorma Hynninen. Maamme eturivin laulajiin kuuluva baritoni on valinnut konsertin otsikoksi yhden lempivirtensä, Koska valaissee kointähtönen.

Hynninen on herättäjäjuhlilla harvinaisempi esiintyjä kuin esimerkiksi kollegansa Esa Ruuttunen, mutta kiinnostus Siionin virsiin on hänellä pysyvää. Hynniselle ja Ruuttuselle on hiljattain kasvanut ajatus yhteiseksi Martinpäivän konsertiksi Myyrmäen kirkossa ensi syksynä.

- Olemme ajatelleet, että Nivalasta lähtöisin oleva Esa laulaa pohjalaisia ja minä savolaisia körttivirsiä, synnyinpitäjässään Leppävirralla nykyään asuva Hynninen paljastaa.

Henkilökohtaista puhetta

- Monet Siionin virret kertovat tavallisen ihmisen kristillisestä elämästä enemmän ja koskettavammin kuin Raamattu. Ne on helppo kokea henkilökohtaisesti, Hynninen jatkaa.

- Kaiken lisäksi ne ovat musiikillisesti kovin arvokkaita, niissä kaikki tunnelmat, nousut ja huippukohdat osuvat kohdalleen, niitä on mieluisa laulaa, hän innostuu.

Viime talvena ilmestyneessä Pekka Hakon kirjassa Sielun maisemia Hynninen muistelee lapsuutensa uskonnollisia elämyksiä ja körttivirsien henkeä. Körttiläisyyden tunnusmerkeiksi Hynninen nostaa kaipuun, oman vajavaisuuden huomaamisen ja hyväksymisen ja sen, että elämään ei suhtauduta liian tiukasti eikä korosteta Raamatun sanatarkkaa erehtymättömyyttä.

Koska valaissee -virrestä Hynniselle on mieluisa nimenomaan Ahti Sonnisen (1914 - 1984) tekemä sovitus.

- Minulla oli onni olla paljonkin Sonnisen kanssa tekemisissä hänen vielä eläessään. Olin läsnä, kun hän esitti ensimmäisiä kertoja virren orkestraatiota kotonaan Helsingissä.

Herännäiskansan rakastama on myös Ukko-Paavon virtenä tunnettu Sinuhun turvaan Jumala, jonka oopperalaulaja Hynninen esittää itseoikeutetusti Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset –oopperan sovituksena.

Konsertissa on mukana myös monia Oskar Merikannon (1868 - 1924) sävellyksiä, muun muassa Lauri Pohjanpään (1889-1962) runoihin sävelletty kokonaisuus.

Baritoni yhtyy kiitosvirteen

Isonkyrön pääkirkossa kello 22 alkavassa konsertissa Hynnisen kanssa esiintyy Temppeliaukion kirkon urkuri Tapio Tiitu, Hynnisen vanhimpia muusikkokumppaneita. Tiitu muistaa konsertoineensa ainakin Suomussalmen herättäjäjuhlilla 1987:

- Vavahduttavaa oli nähdä väkimäärä, joka oli niin täydestä sydämestään konsertissa mukana.

Kun kysyn, onko Hynninen on varautunut körttikansan tapaan kiittää konsertista Herraa hyvää kiittäkää -virrellä, baritoni hymyilee ja toteaa:

- Mielelläni laulan vaikka mukana, vanhalla sävelellä ja kaikkine niekkuineen päivineen.

Tiina Nyrhinen