Miehen uskontunnustus vasara kädessä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Miehen uskontunnustus vasara kädessä

Alpo Järvi (Kuva: Tapio Romppainen)

Julkaistu 6.7.2012

 

 

Alpo Järvi kärjistää: - Kun kirkko köyhtyy, miehiä tarvitaan muuhunkin kuin kolehdin keruuseen. Miehistä löytyy äijäenergiaa, kun heitä kutsutaan työhön ja annetaan merkittäviä tehtäviä.

Hän on toiminut Herättäjässä ensin 19 vuotta juhlajärjestelijänä, ja sen jälkeen 22 vuotta kansainvälisessä työssä ja ollut lähettämässä satoja talkooryhmiä yli rajojen, ensin Inkerinmaalle, sitten Viroon ja viimeksi Afrikkaan. Talkoita on tehty myös kotimaassa, Herättäjän toimitalon korjaustyössä, Vanhassa Karhunmäessä ja Aholansaaressa.

- Olen saanut olla teettämässä yli 500 000 talkootuntia. Meillä on 13 pääkoordinaattoria, jotka vastaavat ryhmistä, kertoo Alpo Järvi. Talkoolaisia on ollut vuosien mittaan mukana noin 500, joista viitisenkymmentä naisia.

Alpo Järvi kertoo, että Jeltsinin aikana aukesivat rajat, ja Venäjälle lähetettiin paljon myös tavaraa, lähinnä sairaalatarvikkeita ja vaatteita, kaikkiaan noin 90 000 kiloa. Yhden vuoden keräystuotto oli noin 29 000 kiloa. Perheille jaettiin myös ruokatavaraa katsomatta avustettavan kansallisuutta. Diakonissa Lyyli Saari koulutti Kirkon ulkomaanavun palkkaamana kylien diakoniavapaaehtoisia.

Inkerinmaalta lähdettiin Siperiaan suomensukuisten kansojen keskuuteen, ja Alpo Järven mukaan Siperia opetti toimimaan Afrikan oloissa: Vastassa oli toimimaton yhteiskunta. Yllätys oli Afrikan hirveä kuumuus.

Alpo Järvi herkistyy ja sanoo Maria Kajavan ja Paul Saaren herättäneet hänet työhön inkeriläisten ja suomensukuisten kansojen hyväksi. Yksi tärkeä opetus oli, että niin kauan kuin on toivoa, on elämää. Toivossa on mukana myös aina toinen ihminen, ja ennen kaikkea Kristus toivon antajana.

- Maria Kajava kertoi, miten Siperiassa ei kukaan tiennyt hyökkäysvaiheessa vuonna 1939, miten Suomen linjat kestävät. Hän kertoi, että siellä pidettiin joka päivä polvirukous Suomen linjojen kestämisen puolesta. Ajatuksena oli, että jos apua inkeriläiset saavat, apu tulee Suomesta.

Alpo Järvi kertoo, että joka kerta rakennuksen valmistuttua on pidetty seurat, kodin siunaamisen kaavalla siunattu rakennus käyttöön.

- Mies lyö naulan mukana sielunsa rakennukseen. Niin kuin ennen kylien miehet olivat rakentamassa pitäjän kirkkoa ja pitivät sitä tärkeänä ja mainitsivat siitä, myös nykymies on ylpeä saavutuksistaan.

Alpo Järvi jää syyskuun alussa eläkkeelle, mutta talkootyö ei varmaankaan pääty. Juhlien tiedotustilaisuudessa tuli jo kutsu juhlatalkoisiin Haapajärvelle.

Leena Hautala