Täysi kirkko kiitti Hynnistä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Täysi kirkko kiitti Hynnistä

Kristiina Pyhälammi-Toivonen ja Margit Laukkanen nauttivat Jorma Hynnisen tulkinnoista ja Tapio Tiitun hienovireisestä säestyksestä Isonkyrön pääkirkossa perjantain myöhäisillassa. (Kuva: Tiina Nyrhinen)

Julkaistu 6.7.2012

 

 

Ohjelmistossa oli neljän herännäisvirttä, Koska valaissee kointähtönen, Pyhä Henki lohduttaja, Oi armo ja rakkaus suur sekä Sinuhun turvaan Jumala sekä muun muassa vaikuttava Haudoilta -laulusarja, jonka Oskar Merikanto on säveltänyt Lauri Pohjanpään tekstiin. Lisäksi kuultiin Taneli Kuusiston, Einojuhani Rautavaaran ja Tauno Pylkkäsen sävellyksiä. Pylkkäsen Pastorale Aino Kallaksen tekstiin oli jätetty konsertin huipennukseksi. Urkutaiteilija Tapio Tiitu oli valinnut omaksi ohjelmistokseen Sulo Salosen koraalifantasian virrestä Sen suven suloisuutta sekä Theodore Duboisin Toccatan.

Konsertin ylimääräisenä numerona kuultiin nautittava musiikillinen yhdistelmä, jossa Tapio Tiitu liiteli flyygelillään Bachin Airin maailmoissa Hynnisen laulaessa täydellisesti teokseen sointuvaa körttivirttä Mua siipeis suojaan kätke. Yhteisesti seurakunnan kanssa laulettu Herraa hyvää kiittäkää päätti täysipainoisen konsertin.

- Bachin Air toi Tapio Tiitun soittamana kylmät väreet selkäpiihin, ihastelivat konsertin jälkeen Margit Laukkanen Kirkkonummelta ja Kristiina Pyhälammi-Toivonen Kangasalta. Molemmat kuulivat ensimmäistä kertaa Hynnisen laulua konserttitilanteessa.

– Vaikuttava, mahtava ääni hänellä on, ja tulkitsijana hän on ehdoton, naiset kiittelivät. Heitä koskettivat erityisesti Pastorale ja Pyhä henki lohduttaja sekä Tiitun hienovireinen säestys, joka myötäili hyvin ja jätti hienosti tilaa laulajalle.

Kumpikaan konserttivieras ei ollut ensimmäistä kertaa herättäjäjuhlilla: Laukkanen on Lapualta kotoisin, joten lapsuuteen kuului vanhempien mukana herättäjäjuhlille osallistuminen. Kolmisenkymmentä vuotta ehti kulua välissä lapsuuden juhlakokemusten ja Espoon herättäjäjuhlien 2008 välillä. Kristiina Pyhälammi-Toivonen oli Ylistarossa 2004 ensimmäistä kertaa, nyt hän on toista kertaa herättäjäjuhlilla. Molemmat nauttivat juhlien tunnelmasta ja kesäillan loppumattomasta valosta, auringosta joka jaksoi paistaa Kyrönjoen yllä vielä puoli kahdentoista aikaan illalla.

Tiina Nyrhinen

Katso lisää kuvia Hynnisen konsertista täältä.