Herättäjäjuhlijoiksi kasvaneet
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Herättäjäjuhlijoiksi kasvaneet

Anu-Maarit Ikola ja Kaisa Väätäinen kehuvat herättäjäjuhlien olevan koko kesän, ehkä jopa koko vuoden, kohokohta. (Kuvaaja: Tapio Romppainen)

Julkaistu 7.7.2012

 

Lapualainen Anu-Maarit Ikola ja nilsiäläinen Kaisa Väätäinen istuvat juhlakentän nurmikolla ja nauttivat. Molemmat ovat käyneet herättäjäjuhlilla pikkutytöistä asti. Lapsena he muistavat ihmetelleensä, miten vanhemmat jaksavat istua seurapenkeissä monta tuntia kuuntelemassa vaikeaselkoisia puheita.

- Itselle parasta silloin oli, kun äiti osti kioskilta jäätelöä ja pääsi leikkimään serkkujen kanssa. Ei juhlille tulo silloinkaan vastenmielistä ollut, mutta sitä ei vain olisi jaksanut istua paikoillaan, Kaisa kertoo.

Kaisalle vaikeaselkoisten puheiden sanoma alkoi aueta lastenleireillä Nilsiän Aholansaaressa. Anu-Maarit muistelee vasta rippikoulussa kunnolla ymmärtäneensä, mistä kaikessa oikein on kyse. Nyt he haluavat välillä itsekin istahtaa penkeille puheita kuuntelemaan.

- Nykyään juhlilla on toki tärkeää se, että tapaa ystäviä niin uusia kuin vanhojakin. Toisaalta tämä on juurtunut niin sisälle, että ei oikein osaisi olla ilmankaan. Nyt kun ymmärtää herännäisyyden sanomaakin paremmin kuin lapsena, ei tunnu siltä, että on vieraalla maalla kaukana, Anu-Maarit kertoo.

Anu-Maarit ja Kaisa kertovat nyt nauttivansa juhlista kokonaisuudessaan. Mitään yksittäistä huippukohtaa ei ole, kaikki on ihanaa ja yhtä kohokohtaa. Parasta kesässä, ehkä koko vuodessa.

Anu-Maarit Ikola ja Kaisa Väätäinen pitävät herättäjäjuhlissa myös siitä, että ne järjestetään talkoohengessä. Ei tavoitella taloudellista voittoa eikä kenenkään omaa etua. Tytöt myös samaistuvat körttiläiseen avarakatseisuuteen.

- Minulle tulee körtistä mieleen henkilö, joka uskoo Jumalaan, mutta tekee sen omalla tavallaan. Täällä ei kukaan kyseenalaista toisen uskoa, eikä määrittele, miten kenenkin täytyy uskoa, Anu-Maarit toteaa

Anu-Maarit ja Kaisa yöpyvät nuorten yhteismajoituksessa Pohjankyrön talossa. Nukkumatin seurassa ei kuitenkaan aiota viettää juhlien aikana kovinkaan monta tuntia.

- Se on yksi osa tätä juhlameininkiä, että voidaan lähteä vaikka yöuinnille tai yölliselle piknikille. Tehdään jotain, jota sitten mummoina voidaan herättäjäjuhlissa yhdessä muistella, Anu-Maarit naurahtaa.

Sinikka Torssonen