Hevimessu täytti Vanhan kirkon
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Hevimessu täytti Vanhan kirkon

Hevimessun liturgi Jaakko Linko

(Kuva: Joonas Tikkanen)

Julkaistu 7.7.2012

 

Lauantaina jo tunti ennen kello 17.30 alkaneen hevimessun alkua juhlakentältä kiemurteli pitkä jono kohti 1300-luvun alussa rakennettua Isonkyrön Vanhaa kirkkoa. Perillä odotti järjestäjien näkökulmasta iloinen yllätys: 450-paikkainen kirkkosali täyttyi hetkessä aina lapsista seniori-ikäisiin.

Tiivistä tunnelmaa kuvaa hyvin se että kirkkosaliin ei juuri vapaata tilaa jäänyt, kun seisomapaikatkin aina takaseinältä käytäviä pitkin alttarin edustalle olivat täynnä. Alttarikaiteen juurellakin ollut vapaa lattiatila täyttyi sille istahtaneista rippikouluikäisistä nuorista.

Tilanahtaudesta huolimatta kirkon täytti hyväntuulisten ihmisten joukko.

- Hevimessu ei ole esitys eikä konsertti vaan jumalanpalvelus, jossa perinteiset virret ja hevimusiikki kohtaavat ainutlaatuisella tavalla, painotti liturgina toiminut Kauhavan seurakunnan seurakuntapastori Jaakko Linko tilaisuuden aluksi.

Paikalla ollut kirkkokansa saikin todeta että hevimessu eroaa tutusta messukaavasta siten, että kanttorin ja kirkkokuoron tilalla säestyksestä vastaa bändi esiveisaajineen.

Alkuvirren 517 ”Herra kädelläsi” jyrähtäessä sai pienen alkusäpsähdyksen jälkeen hymynkareen  kasvoille ja herkimmille sormet korviin – sillä tunnetta ja voimaa ei säestyksestä ja esiveisaajana toimineen Marja Palon tulkinnasta todellakaan puuttunut. Vuonna 2005 perustetun ja ylistarolaisista nuorista koostuvassa bändissä soittivat Janne Karhunen (kitara), Juho Saari (viulu), Juha Palo (basso), Maiju Kaartinen (piano) ja Ville Karhu (rummut). Ehtoollisessa avustivat seurakuntapastori Anna Saaristo Seinäjoelta ja pastori Jarkko Siekkinen Kurikan seurakunnasta.

Messun päätyttyä pastori Jaakko Linko sekä bändin koonnut Sami Nortunen vastaanottivat lukuisia lämpimiä kädenpuristuksia sydämellisten kiitosten kera. Molemmat miehet olivat iloisen yllättyneitä hevimessun saamasta suuresta suosiosta.

Ensimmäistä kertaa Herättäjäjuhlilla hevimessun merkeissä ryhmänsä kanssa esiintynyt Sami Nortunen kertoi, että eri kokoonpanoissa esiintyvän ja toistaiseksi nimettömän yhtyeen juuret ovat vuodessa 2005.

- Aluksi esiinnyimme nuorten messuissa ja vuodesta 2008 olemme soittaneet hevimessuissa noin 4-5 kertaa vuodessa.

Esiintymisiä rajoittaa se että yhtyeen jäsenet soittavat monissa eri bändeissä, joten aikataulujen yhteensovittaminen ei ole aina helppoa.

Vanhasta kirkosta poistui tyytyväisiä ihmisiä.

- Tämä kokemus ei hevin unohdu, totesi yksi nuorisoryhmän jäsen nauraen kavereilleen heidän poistuessaan kirkosta sateen raikastamaan ulkoilmaan kohti Pukkilansaaren iltatapahtumia. 

Tapio Romppainen

 

Lisää kuvia hevimessusta

Harvoin kirkossa eturivin penkkien edessä on näin paljon kirkkokansaa.

(Kuva: Tapio Romppainen)