Alma Tuiskula

Lataa puhe pdf-muodossa tästä

>> Kuuntele puhe klikkaamalla tästä (soitin avautuu uuteen ikkunaan)

perjantai 5.7.2024
aattoseurat klo 18.00
Alma Tuiskula

Hyvä herättäjäjuhlavieras! Lämpimästi tervetuloa Vaasan herättäjäjuhlille!

Kenties olet tullut tänne Vaasan herättäjäjuhlakentälle kauempaa tai ehkä olet tullut paikalle täältä Vaasasta tai aivan lähialueilta. Ehkä takanasi on jo lukuisia juhlia tai sitten istut seurapenkissä ensimmäistä kertaa. Ehkä olet vanha vaasalainen tai sitten olet Vaasassakin ensimmäistä kertaa. En tiedä, minkä keskeltä olet tänne juhlille saapunut ja missä ajatuksesi tällä hetkellä liikkuvat. Ehkä ne ovat vielä työssä, kotona tai muun arjen keskellä. Ehkä lomasi on jo lopuillaan tai sitten juuri alkamassa. Toivon, että Vaasan herättäjäjuhlat olisivat sinulle levähdyspaikka, olitpa täällä juhlavieraana, talkoolaisena tai molempina. Toivon, että Vaasan herättäjäjuhlat ovat sinulle myös ilon ja jälleennäkemisen paikka. Ja jos olet juhlilla ensimmäistä kertaa, kenties herättäjäjuhlista tulee sinulle uusi kesän kohokohta.

Muistamme tänään myös niitä, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet tänä vuonna herättäjäjuhlille. ”Jos Luoja suo” lisätäänkin usein lauseen perään, kun juhlilta lähdettäessä erotaan ystävästä ja luvataan nähdä ensi vuonna juhlilla. Samoin Luojan varassa on myös juhlien järjestäminen. Sekään ei ole selviö, että saamme jokaisena vuonna kokoontua yhteen. Kaukana eivät ole ne kaksi koronavuottakaan, jolloin herättäjäjuhlia ei päästy yhdessä paikan päälle viettämään.

Vaasan edellisistä herättäjäjuhlista on kulunut 60 vuotta. Kun talven ja kevään aikana kiersin puhujamatkoilla lähellä ja kauempana, tavakseni tuli tiedustella seuraväeltä, kuinka moni on ollut mukana 60 vuotta sitten Vaasassa pidetyillä juhlilla. Jokaisella kerralla, kun asiaa tiedustelin, käsiä nousi. Jotta perinne ei katkea, toivoisin, että nostat nyt kätesi, jos olit paikalla tai tiedät olleesi paikalla 60 vuotta sitten Vaasan herättäjäjuhlilla. – – –  Kiitos!

60 vuotta sitten Vaasan herättäjäjuhlat pidettiin Hietalahdessa. Täältä Kasarmintorin puistosta Hietalahteen on matkaa noin puolentoista kilometrin verran. Tällä kertaa olemme kuitenkin täällä keskustan tuntumassa historiallisen arkkitehti August Bomanin suunnitteleman kasarmialueen keskellä. Alueen historialliset rakennukset kertovat erilaisesta ajasta, josta ei sittenkään ole niin kauan. Tämä kasarmialue on peräisin 1800-luvun loppupuolelta, ja aina 1990-luvun lopulle täällä on ollut armeijan toimintaa. Historian lehdet ovat kääntyneet Suomen suuriruhtinaskunnan ajoista itsenäisen Suomen aikaan. Perinnemuuri juhla-alueen laidalla kertoo alueen armeijamenneisyydestä. Sittemmin alueella ovat toimineet esimerkiksi niin kulttuuritoimijat kuin päiväkotikin. Myös alueen tulevaisuus on lasten, sillä tänne kasarmialueelle on tulossa pian myös uusi päiväkoti.

Moni näille juhlille osallistuvista on käynyt armeijan Vaasassa. Alue herättää varmasti monia muistoja myös niistä ajoista. Moni vaasalainenkin muistaa keskustakasarmin portit, vaikka ei olisi niiden sisälle astunutkaan. Ennen suljettu alue on nykyisin avoin ja portiton. Myöskään Vaasan herättäjäjuhlilla ei ole erillistä juhlaporttia, eikä kulkulupaa kysellä, vaan juhla-alueelle saa tulla ja sieltä saa poistua vapaasti oman reittinsä valiten. Vaasan herättäjäjuhlat liittyvät nyt uudeksi silmukaksi Vaasan kasarmialueen historiassa. Sinä, hyvä juhlavieras, olet nyt myös osa tämän alueen historiaa.

Vaasalaisten juhlajärjestelijöiden matka näille toisille Vaasan juhlille on ollut pitkä. Aloitimme järjestelyt jo vuonna 2020 epävarmojen korona-aikojen keskellä. Tuolloin pohdimme, onko enää ikinä edes mahdollista kokoontua yhteen. Joensuun juhlat vuonna 2022 sekä Seinäjoen juhlat viime vuonna antoivat luottamusta tulevaan. Matkan varrella järjestelijöiden joukko on kasvanut. Jokainen järjestelyhetki ja kokous on ollut tärkeä. Pääsihteerinä olen päässyt näkemään ja kokemaan juhlajärjestelyiden kokonaisuuden ja koko kuvan.

Pitkällä matkalla on vaiheensa, toisinaan asiat sujuvat mutkattomasti, mutta tunnustan, että toisinaan juhlajärjestelyiden keskellä olen puuskahtanut, ettei läheskään kaikki ole tullut näille juhlille helpolla. Toisinaan on tuntunut siltä, että yrittäisimme keksiä pyörääkin uudelleen. Se kertoo osittain siitä, että edellisistä juhlista on vierähtänyt jo 60 vuotta. Vaasa ei myöskään ole herännäisyyden ydinalueita, vaikka se sijaitseekin lähellä Etelä-Pohjanmaata. Sukupolvien muodostaman ketjun silmukka oli ehtinyt venähtää pitkäksi. Helpolla pääseminen ei kuitenkaan ole mikään itseisarvo. Tietääpä tehneensä töitä! Vaikeiden vaiheiden tai vaivan keskellä myös välillä unohtaa ajatella kaikkea sitä, mikä on sujunut vaivattomammin.

Pitkäksi venynyt silmukka on toisaalta myös antanut mahdollisuuden luoda jotain uudenlaista. Vahvan perinteen keskellä on siis kenties nähtävillä ripaus jotain uutta ja myös ripaus vaasalaisuutta. Ehkä jotain samaa on tässä alueessa, jonka uudet toimijat ovat ottaneet käyttöönsä armeijan lähtiessä aikoinaan Vaasasta.

Vaasan herättäjäjuhlien juhlatunnukseksi valikoitui Siionin virren 245 säe Purjeisiini tuulta anna, joka löytyy myös kirkkomme virsikirjasta numerolla 307, ja jonka vapaa ruotsinnos kuuluu Ge vind i seglen. Ensimmäistä kertaa herättäjäjuhlien juhlatunnus on kaksikielinen. Virren säe sopiikin oivallisesti Vaasaan, sillä merikaupunki Vaasassa tuulen voi tuntea. Purjeet saavat kohdata vuoroin leppeää ja vuoroin navakkaa tuulta.

Kristittyinä meidän tehtävänämme on auttaa ja kantaa toinen toisiamme yli esteiden ja yli arjen. Pyhä näkyy juhlan lisäksi arjessa, ja kenties juuri arjessa siitä tulee vielä näkyvämpää. Pyhä pääsee virtaamaan tuulen lailla keskellemme ja oman elämämme purjeisiin, kun rakkaus murtaa esteet sen tieltä. Pyhä koskettaa, ja kuten Jeesus sanoo: ”Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.” (Joh. 3:8.)

 

 

Tuiskula Alma, kuva Foto Airaksinen