|
| Kansainvälistä työtä kaukana ja naapurissa |
|
Kansainvälistä työtä kaukana ja naapurissa
Heränneen Kansan Lähetysrahasto Lähetystyö on osa Herättäjä-Yhdistyksen kansainvälistä työtä. Lähetysinnostus heränneen kansan parissa virisi jo varhain. 1840-luvulla herännäispappien ovien pielissä olleet lähetyslippaat ovat edelleen symbolina lähetystuelle. Viime vuonna vietettiin Kalajoen käräjien 170-juhlavuotta.
Ensimmäiset heränneen kansan nimikkolähetit Heikki Saari, Kalle Himanen ja Maria Ala-Nikula toimivat Ambomaalla jo 1900-luvun alkupuolella.
Herättäjä-Yhdistys tekee lähetystyötä yhteistyössä Suomen Lähetysseuran (SLS) kanssa ollen sen suurin alajärjestö. Vuosittainen avustussumma on noin 100 - 120 000 euroa (+talkootyö). Summa kootaan seurakolehdeilla, seurakuntien avustuksilla, lahjoituksilla, myyjäisillä, lähetyslounailla ja lähetyspiireillä.
Herättäjä-Yhdistyksen nimikkosopimukset vuonna 2010 Angola: Riikka Halme Geneve: Jukka Latva-Hakuni Hongkong: Matleena Kukkonen Namibia: Janne ja Pauliina Hatakka Tansania: Kaija Julkunen Taiwan: Juha ja Anne Ijäs Singapore: Kaija ja Tapio Karjalainen Viro: Tero ja Pia Ruotsala Kotimaassa: Pekka Härkönen, Tiita Jauhiainen, Susanna Kettunen, Johanna Kukkonen, Päivi ja Sakari Löytty, Maija-Liisa Maunu, Matti Nummela sekä Hannu Lätti ja Sirpa Rautiainen
Muut sopimukset vuonna 2010 Ti Ain huumevieroituskeskus Hunanin Yueyangissa Kiinassa Talkoorakentaminen Tansaniassa
"Kirveslähetystä": talkoot Senegalissa ja Tansaniassa Talkoorakentaminen Senegalissa on kestänyt kuusi vuotta. Töitä on tehty kymmenellä eri kohteella, mm. Diouroupin kirkko, Fatickin ja Dakarin seurakuntakeskukset ja toimitalo sekä lähettien asuntoja. Talkoolaisia on ollut 55 henkilöä ja Herättäjä-Yhdistyksen rahallinen tuki 120 000 euroa. Talkoopäiviä on kertynyt 2 000. Tansaniassa Mafingan orpokodilla oli puolestaan kuukauden ajan talkoissa neljä henkeä helmikuussa 2010. Ensimmäisen talkooryhmän kokemusten perusteella tehdään uudet sopimukset.
Työ sukulaiskansojen parissa Työtä varten perustettiin Heimorahasto v. 1924, joka yhdistettiin Heränneen Kansan Lähetysrahastoon v. 2009. Venäjän rajojen auettua 1980-luvun jälkipuoliskolta lähtien on tehty avustustyötä kouluttamalla inkeriläisiä pappeja ja lähettämällä rakentajia tuhottujen kirkkojen korjauksiin. Rakennuskohteita on Venäjällä ollut vuosien aikana yli 30 ja Virossa kolme. Vaatteita ja muuta avustustavaraa on toimitettu yli 90 tonnia. Avustustyötä tehdään yhdessä Kirkon Ulkomaanavun (KUA), paikallisten kirkkojen ja seurakuntien kanssa. Eri talkoolaisia on vuosien varrella ollut lähes viisisataa ja talkootyötunteja yli satatuhatta.
Petroskoin uusi kirkko vihittiin käyttöön 6.9.2009. Yhteensä yli 250 talkoolaista on uurastanut kirkkotyömaalla. Kirkon muut tilat ja piha-alueet saatetaan valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Muina kohteina Inkerin kirkossa ovat Skuoritsa, Kelton koulutuskeskus ja Uralin alueen seurakunnat. Vuoden 2009 aikana eri kohteissa Inkerissä, Virossa ja Senegalissa työskenteli 238 talkoolaista. Yhdistyksellä on kaksi pikkubussia ryhmien käyttöön.
Viron kirkon ensimmäistä leirikeskusta Talua on rakennettu viisi vuotta. Leirikeskus on tärkeä paikka seurakuntien lapsi- ja nuorisotyölle. Leirikeskuksen päärakennuksen sisustustyöt ovat käynnissä. Varojen puutteessa työt on jouduttu useaan otteeseen keskeyttämään; tarve on 150 000 euroa. Herättäjä-Yhdistyksen tuki talkootyön lisäksi on ollut 50.000 euroa.
Herättäjä-Yhdistyksen Kansainvälisestä työstä vastaa kansainvälisen työn sihteeri, ”talkoopastori” Alpo Järvi.
Tutustu näyttelyihin Kiuruveden herättäjäjuhlilla Herättäjä-Yhdistyksen kansainvälisen työn näyttely ja Suomen Lähetysseuran kuvanäyttely, Pappila, Kirkkokatu 8. Avoinna pe–la klo 9–20, su klo 9–14.
Artturi Kivineva 10.7.2010
|
|