|
| Juhlakansa on suosinut kasvisruokaa |
|
Juhlakansa on suosinut kasvisruokaa
|
Herättäjäjuhlien ravintolatalkoolaisia tyylikkäissä työasuissaan. Kuva: Helena Kantanen. |
|
|
|
|
Herättäjäjuhlien keittiössä Kiuruvedellä on käynyt parin viime päivän ajan melkoinen kuhina. Perjantaina ja lauantaina tarjoillut yli 15000 ruoka-annosta on pitänyt emännät kiireisinä. Suosituimmat ruokalajit ovat olleet yllättäen järvikalakeitto ja kasviskeitto.
– Minulle luomu ja lähiruoka ovat sydämen asia, sanoo ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Helena Juntunen.
Se on näkynyt myös juhlien tarjottavissa. Kaikki keitot ovat alusta asti itse tehtyä. Myös raaka-aineet ovat lähialueilta.
Ruokalajessakin näkyy paikallisuus, kun tarjolla on järvikalakeittoa ja nokkosvelliä. Jopa mehut on tehty itse, kun viime syksynä saatiin kiuruvetisiltä lahjoituksena tuhat kiloa marjoja.
Helena Juntunen arvio, että juhlilla tarjotaan noin 27000–28000 ruoka-annosta, kun mukaan lasketaan talkoolaistenkin ruuat. Kalakeittoakin on keitetty 4500 annosta, siis 1500 litraa.
Positiivinen palaute on lämmittänyt Helena Juntusen mieltä. – Olen tyytyväinen, kun vieraat on saatu tyytyväisiksi. Hyvät juhlat koostuvat monesta pienestä asiasta, ja ruoka on vain yksi niistä. Mutta hyvä ruoka saa hyvälle mielelle, se on tärkeää.
Erityisesti kehuja on tullut lähiruuan suosimisesta ja paikallisista ruokalajeista. Ja vaikka asiat suunnittelisi kuinka hyvin, kaikki ei aina toimi. Lauantaina kahvia joutui välillä jonottamaan pitkään, mutta sunnuntaiksi ongelma on korjattu.
Jos Juntunen alkaisi nyt suunnitella juhlien ravintolatoimintaa, hän vähentäisi ruokalajien määrää. Silloin menekkiäkin olisi helpompi arvioida.
Sanna Krook 11.7.2010
|
|