Lapualla tehdään lätynpaiston ennätys
Matti Luoma, hänen vaimonsa Ritva, ja Heimo Hakola testaavat ensimmäisiä lättyjä. Hyviä ovat, miehet kehuvat. KUVA: Pasi Ahola
Houkutteleva tuoksu kiirii juhlakentälle. Kolmipäiväisten lättykestien järjestäjät testaavat taikinaa ja pannuja.
-Noniin, nyt se on saanut väriä, käännä, käännä jo, sanoo leikillisesti Matti Luoma Ritva-vaimolleen.
Vaimo heittää räiskäleen ilmaan ja naurahtaa, että ”kun kokemusta on karttunut jo kymmeneltä edelliseltä vuodelta, eiköhän paistaminen nytkin suju”.
Kun ensimmäiset rapeanruskeat lätyt, joita myös letuiksi, räiskäleiksi ja plätyiksi kutsutaan, lapualaisittain lättyjä, ovat valmiina, Matti Luoma trossaa lapualaiseen tapaan: ”Näillä juhlilla tehdään ennätys.”
-En nyt mee vielä kappalemäärää sanomaan, mutta eniten. Niitä paistetaan viidellä pannulla, ennätys jo sekin!
Lätynpaistoporukkaan kuuluva Heimo Hakola laskee apureita tulleen ainakin Keski-Suomesta, Kainuusta ja Tampereelta.
Herättäjä-Yhdistyksessä keskeisen työnsä tehnyt, talkoopappina ja heimokansojen auttajana tunnettu Alpo Järvi laskee tuodessaan aineksia taikinantekopaikalle, että varattuna on 1000 kananmunaa, 300 kiloa vehnäjauhoja, 70 litraa rypsiöljyä ja 110 kiloa hilloa.
-Eiköhän näillä ainakin aluksi pärjätä, lätynpaistajat tuumaavat.
Lätynpaistosta tullut tuotto menee kansainväliseen työhön.
Mirja Mattila