Sonaatti ketulle, pöllölle ja oravalle
Jurvalaiset Anne Vuori ja Sirpa Kinnari olivat körttifestareilla telttamajoituksessa. Heidän mielestään herättäjäjuhlilla on hyvä olla. KUVA: Juha Leppänen
Pianisti Raili Peltonen on ensimmäistä kertaa Lapuan Taidemuseossa. Ja millaisessa tilanteessa. Hänen suuri idolinsa, valokuvaaja Benjam Pöntinen on täyttänyt museon seinät valokuvillaan. Peltoset, Raili ja sellisti Samuli, ovat tulleet paikalle hyvissä ajoin, ja he ovat ehtineet kiertää näyttelyn kuva kuvalta ennen lauantai-iltapäivän matineaa.
-Meillä on ohjelmassa Straussin Soneetti, ja kun täällä kiertelin, ajattelin, että sen ensimmäinen osa on kuin kettu, joka on tuolla kuvattuna, Peltonen osoittaa Pöntisen valokuvaa.
Toisen osan Peltonen omistaa surumieliseksi kokemalleen helmipöllölle, ja sonaatin kolmannen osan liito-oravalle.
-Tämä on vähän tällainen eläimellinen sonaatti, hän naurahtaa.
Taidemuseossa ylipäätään Peltonen ei esiinny ensimmäistä kertaa. Tila voi olla haasteellinen akustiikan takia, mutta Lapualla sellaista ongelmaa ei hänen mukaansa ole.
-Minä kuulen Samulin hyvin ja hän kuulee minut. Täällä on avara ja ilmava atmosfääri.
Jurvalaisille Anne Vuorelle ja Sirpa Kinnarille Peltosten konsertti oli puhdistava kokemus. Telttansa kanssa ”körttifestareille” perjantaina majoittuneet naiset ehtivät seurojen lisäksi kiertää kulttuuripitoista oheisohjelmaa, jonka parhaimmistoon Kinnari nostaa Peltosten konsertin.
-Kun luvassa on sellomusiikkia, ei sen ohi voi kerta kaikkiaan kävellä, hän sanoo.
Vuorelle Peltoset eivät ole tuttuja, mutta konserttiin hän osallistui avoimin mielin.
-Täytyy tunnustaa, että olin enemmänkin kuvien lumoissa ja tuijottelin latoja seinillä.
Peltoset ottivat yleisönsä. Encoreja kuultiin kaksittain, ensin Taneli Kuusiston Lohdutus ja lopuksi koskettava Järnefeldtin Kehtolaulu.
Marja Tyynismaa
Samuli ja Raili Peltonen viihdyttivät taidemuseollista kuulijoita. Straussin sonaatin hidas osio muistuttaa Raili Peltosen mielestä helmipöllöä. KUVA: Juha Leppänen