Jaakko Aution Armo-installaatio on voimallinen virsielämys
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jaakko Aution Armo-installaatio on voimallinen virsielämys

Jaakko Aution Armo-installaation äänitykset olivat Nivalan Seuratuvalla maaliskuun lopussa. Kuva: Elisa Kujala

3.7.2019

 

Äänisuunnittelija Jaakko Autio valmistelee Nivalan herättäjäjuhlille Armo-nimistä ääni-installaatiota, jossa kuulija pääsee liikkumaan kaiuttimien keskellä ja kokemaan autenttisen musiikkielämyksen ns. kuoron sisällä. Installaatiossa Raudaskylän 101-vuotias sekakuoro veisaa kolme virttä.

Valmiissa esityksessä 28 kuorolaisen paikalla on saman verran kaiuttimia, joista jokaisesta kuuluu yksittäisen kuorolaisen ääni.

Installaatio on Aution paluu juurille ja lähentyminen pohjalaista kuoro- ja veisuuperinnettä kohtaan, jossa välineenä on ääni.

- Hengellisyys on minulle yhdessä tekemistä ja veisaamista. Viime herättäjäjuhlilla veisasin seurapenkissä vanhempieni kanssa ja koin jotakin arvokasta. Körttiseuroissa hiljentyminen on voimakas tunne. Installaatio on minulle hengellinen linkki alueen virsikuoroperinteeseen, johon koen kuuluvani.

Installaatiossa virsi ”Yhden armoa kerjäävän syntisen nöyrä rukouksen huuto” on Paavo Ruotsalaisen ajalta ja Aution lempivirsi. Se on Siionin virsi 56. Installaatiossa se kuullaan alkuperäisenä 1700-luvun versiona. Kaksi muuta virttä ovat Raudaskylän sekakuoron ohjelmistosta ”Rukoilla täällä täytyy” ja ”Kehoitus”.

Aution sukujuuret ovat Nivalan Padingissa. Hän on äänialan ammattilainen ja työstää parhaillaan äänisuunnittelua Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Installaatiota hän on valmistellut vuoden. Autio vastaa äänisuunnittelusta ja toteutuksesta, tuottaja on Inka Hannula ja äänittäjä Tuomas Elsilä. Raudaskylän sekakuoro on harjoitellut virsiä puoli vuotta.

- Täydellistä musiikkia ei ole tarkoitus tehdä. Idea on siinä, että ihmiset veisaavat ympyrässä. Installaatiossa kaiuttimet antavat kuulijalle rauhan tilan, jossa pääsee kokemaan voimallisen virtuaalisen virsielämyksen.

Installaatio toteutetaan alan huipputekniikalla. Välineitä tarvitaan yhtä paljon kuin on kuorolaisia: 28 nappimikrofonia ja yhtä monta mikrofonin etuastetta, 28 kaiutinta, 28 kaiuttimen jalustaa, 28 8-tuumaista kaiutinelementtiä sekä 240 metriä mikrofonin piuhaa, tietokone ja itse installaatioon 1,2 kilometriä kaiutinpiuhaa.

- Ja yhdeksän vuotta taidekoulutusta. Tämmöinen tekniikka on minulle helppoa, Autio tuumaa.

Installaatioon Autio sai kulttuurityön apurahan Keskipohjanmaa-säätiöltä, Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastolta ja Taiteen edistämiskeskus Taikelta. Äänitystilat tarjoaa Nivalan Seuratupa.

Herättäjäjuhlilla installaatio pyörii nonstop-periaatteella Nivalan Seuratuvalla koko juhlien ajan 5.–7. heinäkuuta. Herättäjäjuhlien jälkeen virsielämykseen voi tutustua keskiviikkoon 10.7. saakka.

Elisa Kujala

 

Uutiset