Vantaan kaupunginjohtaja: Kirkko helpottaa kaupungin taakkaa
Julkaistu 14.6.2016
Organisaatiotkin voivat olla ystäviä keskenään, on Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen saanut huomata. Yksi kaupungin läheisistä ystävistä on hänen mielestään seurakunta.
– Esimerkiksi seurakuntien diakoniatyö ja lapsi- ja nuorisotyö helpottavat kaupungin taakkaa. Ajat eivät ole helpot ja maailma muuttuu nopeasti, siksi yhteistyötä tarvitaan tulevaisuudessakin.
Nenonen muistuttaa viime syksystä, jolloin Vantaalle tuli muutamassa viikossa yli tuhat turvapaikanhakijaa. Kun he olivat saaneet katon päänsä päälle, tarvittiin mielekästä tekemistä.
– Ilman seurakuntien tukea vastaanottokeskuksiin ei olisi saatu yli 200:aa vapaaehtoista. Olen käsittänyt, että tapa, jolla kaupunki, seurakunnat ja SPR yhteistyössä ovat asiaa Vantaalla hoitaneet, on ollut esimerkkinä muille paikkakunnille Suomessa.
Kaupunginjohtaja mukana herättäjäjuhlilla
Tänä kesänä yhteistyötä tehdään Myyrmäessä 8.–10.7. pidettävillä herättäjäjuhlilla, joille odotetaan jopa 40 000 kävijää. Kaupunki tukee juhlia noin 100 000 eurolla. Kaupunginjohtaja Nenonen puhuu juhlien aattoseuroissa ja aikoo muutenkin olla juhlilla mukana. Hänen mielestään juhlat ovat tilaisuus tehdä kaupunkia tutuksi tuhansille uusille ihmisille.
– Kun muualta Suomesta edelleen muutetaan tänne pääkaupunkiseudulle, meidän toiveemme on tietysti se, että juhlavieraiden joukossa olisi tulevia vantaalaisia, Nenonen sanoo.
Hän toivoo myös nykyisten vantaalaisten löytävän juhlille.
– Luulen, että juhlat sopivat vantaalaiseen mentaliteettiin hyvin. Kun olen osallistunut Vantaalla jumalanpalveluksiin, olen huomannut, että aktiivisuus on suurta. Se kertoo siitä, että ihmisillä on pohjalla usko suurempiin asioihin. Ehkä se kertoo myös vantaalaisesta yhteisöllisyydestä. Halutaan kokoontua yhteen myös Jumalan sanan ääreen.
Maahanmuuttajat voivat olla voimavara
Herättäjäjuhlien teemana on Kahden maan kansalainen. Kari Nenosen mielestä se sopii erinomaisesti Vantaalle, jossa vieraskielisen väestön suhteellinen osuus on Suomen korkein. Monikulttuurisuus on ollut Vantaalla arkea jo kauan, mutta niin ovat myös sen herättämät kielteiset reaktiot.
– Voimakas maahanmuutto ei tietenkään ole ongelmaton asia ja tiedän, että se herättää monenlaisia tunteita. Toivon, että me suomalaiset oppisimme suhtautumaan tähän normaalina ilmiönä, koska sitä se tänä päivänä on, Nenonen sanoo.
Nenonen sanoo ymmärtävänsä ihmisten huolen näinä korkean työttömyyden ja epävarman taloudellisen tilanteen aikoina. Kuitenkin hän toivoo, että muutos osattaisiin nähdä mahdollisuutena ja tulijat voimavarana suomalaiselle yhteiskunnalle.
– Juurtumisvaihe on totta kai aina haasteellinen, ja toivoisin, että siinä voitaisiin tukea niin, etteivät tulijat ajaudu väärälle polulle. Mitä avoimemmin ja ennakkoluulottomammin me pystymme heihin suhtautumaan ja mitä paremmin osaamme viestiä, mitä uusilta suomalaisilta edellytetään, sitä helpompaa kanssakäyminen on.
Usko tulevaisuuteen auttaa jaksamaan
Talous on viime aikoina ollut tiukilla niin kaupungilla kuin monessa vantaalaiskodissakin. Nenonen ei kuulemma jaksaisi kaupunginjohtajan tehtävissä, jos ei uskoisi parempaan tulevaisuuteen.
– Toivon, että löydettäisiin kansallinen yhteisymmärrys. Meidän täytyy pystyä pärjäämään kansainvälisillä markkinoilla, ja se edellyttää sopimista ja uhrauksia. Kaikki mukaan näihin talkoisiin, siitä se uusi nousu lähtee, hän sanoo.
Vantaalaisia Nenonen rohkaisee pitämään huolta itsestään ja läheisistään.
– Vaikka elämäntilanne olisi vaikeakin, toivon, ettei kukaan heittäytyisi epätoivoiseksi ja antaisi oman elämänsä valua hukkaan. Aina on toivoa.
Teksti: Kaisa Halonen
Kuva: Hans v. Schantz
Juttu on julkaistu myös Valomerkissä ja Vantaan Laurissa