Laura Malmivaara: ”Olemme täällä toisiamme varten”
– Seurapuheen pitäminen oli jännittävä, mutta hieno kokemus. Kun kuulin juhlien aiheen Lähellesi ikävöin, ajattelin heti lapsiani ja ikävää, jota heitä kohtaan tunnen, kun he ovat isällään, miettii näyttelijä Laura Malmivaara, joka oli valinnut aiheekseen eroperheiden lapset.
– Olemme täällä toisiamme varten, emme selviytyäksemme yksin. Olemme turvassa toistemme kanssa, heikkoina ja epäonnistuneina. Ikävöimme yhdessä, saamme lohtua yhdessä, totesi näyttelijä Laura Malmivaara, joka piti elämänsä ensimmäisen seurapuheen lauantaina 7. heinäkuuta Tampereen herättäjäjuhlilla. Päiväseurat keräsi kaikkiaan 11 000 kuulijaa.
Laura Malmivaara valitsi puheensa aiheeksi eroperheet ja kahdessa kodissa elävät lapset.
– Suomi on täynnä minun lasteni kaltaisia kahden kodin lapsia. Lapsia, jotka ovat pienestä asti totutelleet elämään oman kalvavan ikävänsä kanssa. He pakkaavat reppujaan joka viikko, miettivät päivien ja viikkojen kulkua etukäteen.
Malmivaaran mukaan jatkuva perheen kaipuu vaikuttaa varmasti koko yhteiskuntamme tulevaisuuteen.
– Meidän kaikkien on nähtävä heidät, heidän peitelty ikävänsä. Meidän on annettava huolenpitoa ja läsnäoloa näille lapsille, joilla on valtava tarve kuulua omaan perheeseen, oli se millainen tahansa, pohti Malmivaara, joka on eronnut lastensa isästä kymmenen vuotta sitten.
Laura Malmivaara on näyttelijä, valokuvaaja ja kirjoittaja, joka on kaksi viime vuotta työskennellyt vapaana taiteen sekatyöläisenä. Sitä ennen hänellä oli kahdeksan vuoden kiinnitys helsinkiläiseen KOM-teatteriin.
– Seurapuheen pitäminen oli jännittävä, mutta hieno kokemus. Kun kuulin juhlien aiheen Lähellesi ikävöin, ajattelin heti lapsiani ja ikävää, jota heitä kohtaan tunnen, kun he ovat isällään.
Malmivaara korostaa yhteisen vanhemmuuden tärkeyttä, vaikka ero hajottaisikin perheen.
– Olemme kaikki samalla puolella.
Malmivaaran isä täytti tänä keväänä 70 vuotta.
– Istuimme kaikki saman pöydän ääressä, minä, lasteni isä, uusi mieheni, kaikki lapsemme, serkkumme, veljeni perheineen, äitini. Kilistimme uudelle vuosikymmenelle, nauroimme ja nautimme yhdessäolosta. Olimme kaikki samalla puolella, toisiamme varten. Se tuntui hyvältä, toiveikkaalta. Perhe muotoutuu matkan varrella uudestaan, mutta ei koskaan hylkää. Olemme kaikki varjeltuja Jumalan lapsia. Saamme anteeksi ja kelpaamme.
Paluu körttijuurille
Laura Malmivaara kuuluu isän puolelta tunnettuun herännäiseen pappissukuun. Körttiseurat, puheet ja Siionin virret tulivat tutuiksi jo lapsuudessa.
Malmivaaran paluu körttijuurille alkoi muutama vuosi sitten.
– Asetan itseni usein pulaan lupautumalla mukaan erilaisiin juttuihin. Toisaalta, miksi sanoisin ei, jos kannattaa sanoa kyllä. Uusista asioista oppii.
Malmivaaran mukaan seurapuheen valmistelu on ollut kiehtovaa. Puheessa kysytään tiivistämisen taitoa, koska siinä tulee olla vain yksi ajatus.
– Seurapuheet ovat ihmisten ajatuksia elämästä ja uskosta sekä omasta heräämisestä, pohtii Malmivaara.
Hän ei tee ajattelussaan eroa körttiläisyyden ja evankelis-luterilaisen kansankirkon välillä.
– Omassa arjessani ja teoissani näkyvät ennen kaikkea kristilliset arvot. Yritän ajatella paljon läheisiä ihmisiä ja välttää itsekkyyteen vaipumista. Jo lapsuudenkodissani olen oppinut, että muiden tarpeet pitää ottaa huomioon.
Herännäisyydessä häntä viehättää ajatus, että vähän riittää. Ollaan suvaitsevaisia eikä tehdä numeroa.
– On lohdullista, että ei tarvitse olla täydellinen eikä menestynyt tässä elämässä. Eikä kenenkään tarvitse olla huolissaan toisten uskomisesta. Körttiläisyydessä ei keskitytä ulkoisen muodon toteuttamiseen vaan ytimen löytämiseen.
Sakari Suutala puhui Kalevassa myös tasan 50 vuotta sitten
Päiväseurojen juhlapuheen piti Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rantala Turusta.
Seurapuheen pitivät myös sosiaalineuvos Irene Roivainen Tampereelta sekä rovasti Sakari Suutala, joka tasan 50 vuotta sitten, 7. heinäkuuta 1968 piti tulosaarnansa Kalevan kirkossa.
– Tuntuu kerrassaan hienolta, että sain tänään pitää seurapuheen herättäjäjuhlilla, koska täsmälleen 50 vuotta sitten pidin tulosaarnani tällä mäellä, kertoi Suutala.
Tampereelle Suutala tuli Urjalasta, jossa hän toimi pappina vuosina 1966–68. Kalevan seurakunnassa hän palveli kahdeksan vuotta, ja sen jälkeen hänet valittiin Tampereen Härmälän seurakunnan kirkkoherraksi. Eläkkeelle Suutala jäi kirkkoherran virastaan vuonna 2003.
Kirsi Airikka
Kuvat Jukka Sormunen
Suojaavat siivet -konsertti 7.7. klo 20.30 Tuomiokirkossa. Siionin virsiä, työväenlauluja ja tekstejä vuodelta 1918 esittävät Laura Malmivaara, Jaakko Löytty, Heikki Hela, Eriikka Väliahde ja Tuomas Juntunen. Liput ovat myynnissä lippu.fi -palvelussa, herättäjäjuhlilla juhlakansliassa ja kirkon ovilla tuntia ennen konserttia.
Rovasti Sakari Suutala (vas.), sosiaalineuvos Irene Roivainen, näyttelijä Laura Malmivaara ja Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rantala olivat päiväseurojen puhujia lauantaina.