Myös ruumis ravitaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Myös ruumis ravitaan

Väinö Kujala nouti aterian talkooväen jakelupisteestä.

Me saamme olla täällä, meidän ei pidä olla, sanoo Väinö Kujala Isostakyröstä. Hän on yksi Tampereen herättäjäjuhlien lukuisista talkoolaisista.

Kujala vastaa siitä, että juhlaravintolan viisi kenttäkeittiötä toimivat. Tehtävään hänellä onkin melkoinen kokemus.

- Tämä on seitsemäs kerta. Aloitin Isonkyrön juhlilta, ja vain Vantaa jäi väliin.

Väinö hallitsee tämän homman, vakuuttaa talkookaveri Uolevi Autio Alajärveltä.

Kujala toteaa, että vaikka hänen tehtävänsä on huolehtia juhlaväen ruumiinravinnosta, ei oma hengellinen anti jää saamatta.

- Ollaan myös hengessä mukana.

Töissä koko ajan

Herättäjä-Yhdistyksen armeijalta ostamat puulämmitteiset kenttäkeittiöt on muunnettu kaasulla toimiviksi. Enää ei savu nouse niiden peltitorvista.

Kenttäkeittiöiden vesi oli kiehuvaa perjantaina jo yhdentoista aikaan.

Tositoimet alkoivat juhlavieraiden saavuttua iltapäivällä. Einesvalmistajan paikalle tuomat, muovipusseihin pakatut ruoat kuumennettiin kenttäkeittiössä. Kun ruoka oli riittävän kuumaa, pussit avattiin ja sisältö kaadettiin lämpöastioihin kuljetettavaksi jakelupisteisiin.

Kenttäkeittiöryhmässä on noin kymmenen talkoolaista kerrallaan. Mitkä ovat Kujalan ja Aution työvuorot?

- Koko ajan töissä, ollaan ahkeria pohjanmaalaisia, Kujala vastaa.

Maistuu kotiruoalta

Vuokiin pakatut ateriat, kuten riisipuuro, kuumennetaan höyryllä lämpöuuneissa.

Konttikeittiössä työskentelevät Tiina Ruokonen ja Jaana Jokiharju ovat alan ammattilaisia.

Keittiövastaavat uskovat, että juhlaväki on tyytyväinen ravintolan palveluihin.

- Perjantaina näkee, mikä ruokalaji nousee suosituksi yli muiden, ja sen mukaan varaudumme lauantaihin ja sunnuntaihin, Jokiharju sanoo.

Hän kiittelee einesvalmistajaa.

- Ateriat maistuvat kotiruoalta.

Tarjolla on muun muassa papu-linssikeittoa, lihapataa, kasviscurrya, kasvissosekeittoa ja ratatouillea. Annokset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Riisipuuroa saa myös vegaanisena ja mustaamakkaraa gluteenittomana.

 

Pertti Meriläinen

Väinö Kujala ja Uolevi Autio hoitavat kenttäkeittiöitä.