Tiedote 25.6.2018: Jorma Hynninen Aholansaari Sinfoniettan herättäjäjuhlakonsertin solistina
”Tamperelaisen Paavo Korpijaakon Requiem taitaa olla yksi uuden suomalaisen taidemusiikin parhaiten varjeltuja salaisuuksia. [--] Sen hämmästyttävä laadukkuus ja puhuttelevuus lähestulkoon mykistivät. Se on ilman muuta yksi 2000-luvun koskettavimpia sävelteoksia.”, kirjoitti Harri Hautala Aamulehdessä 24.11.2016.
Kamariorkesteri Aholansaari Sinfonietta soittaa vuoden 2018 herättäjäjuhlakonserttinsa Tampereen herättäjäjuhlilla Kalevan kirkossa lauantaina 7.7.2018 klo 20. Konsertin johtaa Aholansaari Sinfoniettan oma kapellimestari Jyri Nissilä, ja solistina on baritoni Jorma Hynninen. Ohjelmassa on Dmitri Shostakovitshin, Ahti Sonnisen, Einojuhani Rautavaaran ja Paavo Korpijaakon teoksia.
Pääsyliput konserttiin 10 € tuntia ennen ovelta ja ennakkoon Aholansaaren kojulta herättäjäjuhlien juhlatorilta.
Konsertin ohjelma:
Aholansaari Sinfonietta
Jyri Nissilä, kapellimestari
Jorma Hynninen, baritoni
Dmitri Shostakovitsh / sov. Rudolf Barshai: Kamarisinfonia op. 110a
Einojuhani Rautavaara: Ikävyys ja Sydämeni laulu oopperasta Aleksis Kivi
Ahti Sonninen: Siion; osia
* * *
Paavo Korpijaakko: Requiem
Konsertin avaava Shostakovitshin kamarisinfonia op. 110a on kapellimestari Rudolf Barshain jousiorkesterisovitus Shostakovitshin kahdeksannesta jousikvartetosta. Vuonna 1960 valmistunut teos on omistettu ”fasismin ja sodan uhrien muistolle”, mutta virallisen julkisivun takana teos on samalla sekä Shostakovitshin henkilökohtainen sielunrippi että hyvin yleisinhimillinen kannanotto kaikenlaista totalitarismia vastaan.
Aholansaari Sinfonietta on saanut herättäjäjuhlakonserttinsa solistiksi elävän legendan, baritoni Jorma Hynnisen. Hynninen esittää konsertissa kaksi laulua Einojuhani Rautavaaran oopperasta Aleksis Kivi, jonka nimirooli on Hynniselle itselleen sävelletty. Lisäksi kuullaan osia Ahti Sonnisen kokoelmasta Siion, joka sisältää Siionin virsiä ja virsiä baritonille, sellolle ja jousiorkesterille sovitettuna. Siionin sello-osuudet soittaa Heidi Miettunen.
Konsertin päättää Paavo Korpijaakon (s. 1977) Requiem vuodelta 2006. Teos sai sensaatiomaisen vastaanoton kun se esitettiin vuonna 2016 Korpijaakon opettajan Jouni Kaipaisen muistokonsertissa Tampereella – Aamulehden Harri Hautala hehkutti Requiemia todeten, että ”se on ilman muuta yksi 2000-luvun koskettavimpia sävelteoksia.” Requiemin esityskokoonpano koostuu kuudesta puhaltajasta, lyömäsoittajasta ja pianistista sekä jousistosta; teos on siis sielunmessu – ilman sanoja.
Lehtijutut ja haastattelupyynnöt:
Aholansaari Sinfonietta harjoittelee konserttia varten 3.7.2018 alkaen. Mikäli haluatte esittää lisäkysymyksiä orkesteria tai konserttiamme koskien, ottakaa kernaasti yhteyttä!
Juhana Hautsalo
intendentti
Aholansaari Sinfonietta
Aholansaari Sinfonietta * c/o Juhana Hautsalo puh. 050 525 0249 * e-mail etunimi.sukunimi@iki.fi * www.facebook.com/aholansaarisinfonietta
Aholansaari Sinfonietta
Aholansaari Sinfonietta on valtakunnallinen nuorista muusikoista koostuva kamariorkesteri, joka sai alkunsa Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön liepeissä 1990-luvun loppupuolella. Nykyisessä muodossaan orkesteri aloitti toimintansa Pekka Untamalan johdolla syksyllä 1997. Orkesterin nykyinen kapellimestari Jyri Nissilä astui orkesterin johtoon syksyllä 1999.
Aholansaari Sinfoniettan muusikkokunta muodostuu pääosin musiikin nuorista ammattilaisista sekä ammattiopiskelijoista. Toimintansa 20-vuotisjuhlakauttaan viettävä orkesteri on soitannaltaan täysin ammattitasoinen ja musiikillisesti kunnianhimoinen kokoonpano. Aholansaari Sinfonietta toimii periodiluontoisesti ja soittaa vuosittain 2–5 konserttia eri puolilla maata.
Aholansaari Sinfonietta kuuluu Suomen nuoremman orkesterikentän ehdottomaan parhaimmistoon ja profiloituu omanlaisekseen kokonsakin puolesta: se ei ole täysikokoinen sinfoniaorkesteri vaan pikemminkin suuri kamariorkesteri. Tämä lyö leimansa orkesterin raikkaaseen ohjelmasuunnitteluun, joka pyrkii tuomaan kuuluville myös laadukasta mutta eri syistä vähemmän soitettua orkesterikirjallisuutta. Luonnollisesti klassisen orkesterimusiikin kantaohjelmistollakin on vankka sijansa orkesterin ohjelmistossa. Aholansaari Sinfonietta on soittanut maailman- ja Suomen kantaesityksiä mm. Jaakko Mäntyjärven, Gija Kantshelin, John Adamsin ja Federico Moreno Torroban teoksista.
Toimintavuosiensa aikana Aholansaari Sinfonietta on ehtinyt pitää yli 60 konserttia eri puolilla Suomea eri paikkakunnilla aina Helsingistä Enontekiölle. Orkesteri on esiintynyt esimerkiksi Hetan musiikkipäivillä, Helsingin juhlaviikkojen Viapori Jazz -festivaalilla sekä Espoon Urkuyö ja Aaria -festivaalilla. Musiikkipoliittisena linjanvetonaan orkesteri pyrkii konsertoimaan ensisijaisesti paikkakunnilla, joilla säännöllistä orkesterikonserttitarjontaa ei ole. Lisäksi orkesterilla on vahva koulutuksellinen funktio; pääsääntöisesti sektioiden äänenjohtajina toimivat jo ammatissa toimivat muusikot.
Solisteina Aholansaari Sinfoniettalla on ollut Suomen säveltaiteen huippukaartia, mm. sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritonit Jorma Hynninen, Jaakko Kortekangas, Ville Rusanen ja Esa Ruuttunen, kitaristit Timo Korhonen ja Ismo Eskelinen, viulutaiteilija Antti Tikkanen, saksofonisti Jukka Perko, klarinetisti Harri Mäki sekä orkesterin oma kapellimestari-klarinetisti Jyri Nissilä. Konserttiensa myötä orkesteri on saanut runsaasti kiitosta musiikillisesta osaamisestaan, heittäytyvän energisestä soitostaan sekä mielenkiintoisesta ohjelmasuunnittelustaan.
Jyri Nissilä, kapellimestari
Jyri Nissilä on opiskellut orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opettajinaan mm. professorit Jorma Panula, Eri Klas ja Leif Segerstam. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Ilja Musinin, Jorma Panulan ja Aleksander Politshukin mestarikursseilla. Kapellimestaridiplominsa Nissilä suoritti toukokuussa 1999 debytoidessaan Helsingin kaupunginorkesterin johtajana, ja musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2002.
Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi Nissilä on vieraillut mm. Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian, Kuopion, Seinäjoen ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien, UMO Jazz Orchestran sekä Pietarin Kapella-sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Ylioppilaskunnan Soittajien kapellimestarina Nissilä toimi vuosina 2001–2003. Aholansaari Sinfoniettan kapellimestarina hän on toiminut syksystä 1999 alkaen.
Jyri Nissilä on niittänyt mainetta erityisesti oopperakapellimestarina: hänen johtamiaan produktioita ovat olleet mm. Melartinin Aino, Kimmo Hakolan Marsin mestarilaulajat sekä Kirmo Lintisen Voi vietävä, Hans Krásan Brundibár, Donizettin Don Pasquale, Offenbachin Hoffmannin kertomukset sekä konserttiversio Puccinin Toscasta. Kapellimestarin assistenttina Nissilä on toiminut mm. Suomen Kansallisoopperassa sekä Nürnbergin oopperassa. Nissilä johti syksyllä 2006 ja 2008 Tapiola Sinfoniettan ja Suomen Kansallisoopperan yhteisen lastenkonserttiproduktion Malmsténin aapinen, joka koostui Georg ”Jori” Malmsténin rakastetuimmista lastenlauluista. Teos on levytetty Ondine-levymerkille.
Ennen kapellimestarin uraansa Jyri Nissilä vakiinnutti asemansa monipuolisena klarinettitaiteilijana. Hän suoritti klarinettidiplomin Sibelius-Akatemiassa vuonna 1995. Samana vuonna hän sai jaetun toisen palkinnon Crusell-klarinettikilpailussa Uudessakaupungissa. Klarinetistina Nissilä on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden sekä Aholansaari Sinfoniettan solistina. Suomen Kansallisoopperan orkesterin klarinetin varaäänenjohtajana hän toimi vuosina 1988–2000.
Jorma Hynninen, baritoni
Jorma Hynninen on suomalaisen esittävän säveltaiteen kansainvälisesti arvostetuimpia edustajia niin ooppera-, lied- kuin konserttilaulajana. Ennen voittoaan Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa vuonna 1969 hän opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa Matti Tuloiselan sekä Antti Koskisen johdolla ja täydensi opintojaan Roomassa Luigi Riccin oppilaana.
Hynnisen ura oopperalaulajana on ollut loistelias. Hän on esiintynyt maailman merkittävimmillä esiintymisareenoilla New Yorkissa, Pariisissa, Berliinissä, Hampurissa, Buenos Airesissa, San Franciscossa, Milanossa, Wienissä sekä Moskovassa. Hän on tullut erityisen tunnetuksi Figaron häiden Kreivi Almavivana, Don Carlosin Rodrigona, Tannhäuserin Wolframina, Jevgeni Oneginin nimiroolissa, unohtamatta mieleenpainuvia rooleja Punaisen viivan Topina, Thomaksena ja Vincentinä. Oopperarooleja hän on tehnyt yli 60. Hynninen on kantaesittänyt nimiroolit lukuisissa kotimaisissa oopperoissa; mm. Aulis Sallisen Kullervossa ja Einojuhani Rautavaaran oopperassa Aleksis Kivi.
Hynninen toimi Kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuosina 1984–1990 sekä Joensuun laulujuhlien taiteellisena johtajana 1980–1991. Hän on myös ollut Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja sekä Sibelius-Akatemian laulumusiikin professori. Yli kymmenen suomalaisen oopperalevytyksen lisäksi Hynninen on levyttänyt keskeistä oopperaohjelmistoa, liediä, hengellistä musiikkia, negrospirituaaleja ja evergreenejä.