Mark Saba
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mark Saba

Lataa puhe pdf:nä tästä.

Hei, olen Mark Saba, Vantaankosken srk pappi. Aion puheenvuorossani kertoa ajatuksiani lähetystyöstä ja tulen myös kertomaan vähän Vantaankosken seurakunnan lähetys- ja kansainvälisyystyön mallista, missä olen itse töissä.

Ensin haluaisin tuoda muutaman näkökulman lähetyksestä. Kaikille meille on tuttu lähetyskäsky Matt 28:

"19 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen 20 ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."

Lähetyskäsky on myös Markuksen luvussa 16: Menkää kaikkeen maailmaan.

Mutta lähetys on Isä meidän -rukouksessa myös ”Tulkoon Sinun valtakuntasi, tapahtukoon Sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa”.

Jokainen kristitty ihminen, joka rukoilee Isä meidän -rukousta, tapahtukoon sinun tahtosi maan päällä, hän tahtoo ja toivoo, että lähetystyö toteutuu. Eli Isä meidän -rukous on lähetysrukous.

Lähetystyö on kerrottu myös vuorisaarnassa, autuaaksijulistuksessa, Matteuksen 5–7:
"Te olette maan suola. Jeesus sanoi myös: Te olette maailman valo.

Lähetystyö on ihminen itse, ihminen, joka kantaa lähetystä mukanaan, missä tahansa maailmassa ja missä tahansa paikassa ja on myös maailman valo ja suola. Hän on ihminen, joka elää autuaaksi julistusta eli rauhan julistusta.

Jesajan kirjassa luvussa 52:7 on todella kaunis raamatunkohta: ”Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka julistaa pelastusta, sanoo Siionille: "Sinun Jumalasi on kuningas!"

Lähetysihminen julistaa Jumalan rauhaa, mihin hänen jalkansa astuu. Hän vie ilosanomaa ja julistaa Kristuksen rauhaa. Kristuksen seuraaminen on kokonaisvaltaista. Me olemme henkisesti ja fyysisesti ilosanoman tuojia, Jumalan rauhan tuojia.

Mutta mitä lähetystyö sitten on?

"Luterilainen maailmanliitto (LML) rohkaisee kirkkoja lähitulevaisuudessa lisäämään ekumeniaa sekä kirkkojen ja eri järjestöjen välistä käytännön yhteistyötä lähetystyössä."

Ekumenia tarkoittaa kirkkojen välissä oleva yhteistyötä. Minusta yhteistyö ja siltojen rakentaminen muiden kirkkojen ja seurakuntien kanssa on tärkeä osa ja jopa välttämätöntä lähetystyössä.

Lähetystyö on moneen suuntaan tapahtuvaa ja monipuolista. Kirkon lähetystyö täällä hetkillä ei ole staattinen, se on dynaaminen, luova, liikkuva, lähellä ja kaukana, läsnä jokaisen seurakunnan sekä jokaisen kristityn ihmisen elämässä.

Lähetystyö on myös ekumeeninen ja moniuskontoisesti kohtaava.

Lähetystyö tapahtuu täällä, Vantaalla, koko Suomessa ja jatkuu ympäri maailma.

Tuon vielä paikallisseurakunnan haasteita Suomessa lähetystyössä. On haastavaa saada seurakuntalainen kokemaan olevansa osa koko lähetyskuviota. Äsken sanoin, että lähetystyö on luova ja dynaaminen, ja se on otettava huomioon näissä haasteissa.

On myös haastavaa miettiä, kuinka saamme lähetyskasvatuksen toteutumaan luontevasti lasten ja nuorten kanssa. Eletään eri aikoja nyt, ja on todella haastava asia tuoda lähetystyö kasvatukseen.

Miten teemme sitä konkreettisen niin, että seurakuntalaisen kokemus lähetystyöstä on tässä ja nyt, että se tuntuu aidolta ja hyvältä?

Minusta on tärkeää, että paikallisseurakunta katsoo lähetys- ja kansainvälisen työn toimintaypäristönsä. Kerron nyt vähän lähetystyöstä Vantaankosken seurakunnassa.

Meillä Vantaankosken seurakunnan alueella on vahvasti lähetystaustaisia seurakunnan jäseniä. Lähetysjärjestöt ovat hyvin edustettuna ja vahvasti läsnä, mm. SLS, Kansanlähetys, Kylväjä, Sanansaattajat ja Pipliaseura jne. Lisäksi alueella asuu maahanmuuttajataustaisia ihmisiä.

Kuinka me sitten toimimme? Lähetystyön toiminta vastaa alueelta nouseviin tarpeisiin ja palvelee ja tulee palvelemaan koko kansainvälistä toimintaa seurakunnassa, eli monensuuntaista vuorovaikutusta. Vantaankosken srk:ssa lähetystyö on yhteinen, ja kaikki työmuodot läpäisevä.

Toiminnan sisältönä ovat lähetys- ja opintomatkat, lähetysmyyjäiset 2 krt /vuosi, lähetysmessut n. 4 krt /vuosi, kansainväliset messut ja illat, family cafe ja kansainväliset raamattupiirit sekä ystävyysseurakunnat.

Tulvaisuudessa on hyvä vahvistaa ulkomaan omalähetystyötä (Kiinan työtä), sekä teemalähetystyötä (muslimityö, raamattukäännöstyö, mediatyö, urheilulähetystyö). Tavoitteena että lähetystyö nousee seurakunnan sisältä.

 

 

 

Kuva: Paula Laajalahti


pdf liite

Lataa puhe pdf:nä.