Stenbäck-näytelmän kantaesitys helmikuussa 2013
Alexander Ahokas, ohjaaja Timo Kankainen ja Jaakko Vähämäki paneutuvat näytelmätekstiin harjoituksissa Seinäjoen nuorisokeskuksessa. (Kuva: Marja Mäkelä.)
Julkaistu 2.7.2012
Virsirunoilija Lauri (Lars) Stenbäckin (1811−1870) elämästä kertova näytelmä Rakkaus tulessa tulee ensi-iltaan Runebergin päivänä helmikuussa 2013 Seinäjoella. Tytti Issakaisen kirjoittaman näytelmän esittää Kristillinen Teatteriyhdistys. Sen ohjaa näyttelijä Timo Kankainen.
Stenbäck syntyi Kuortaneen pappilassa Etelä-Pohjanmaalla. Hän julkaisi jo 15-vuotiaana ensimmäisen runonsa ja häntä pidettiin lahjakkaana lupauksena. Stenbäck kuitenkin hylkäsi runoilijan uransa koettuaan hengellisen heräämisen vuonna 1835.
Stenbäck oli paitsi virsirunoilija ja pappi, myös kasvatustieteilijä, opettaja ja professori. Joulukuussa vuonna 1855 hänet nimitettiin Isonkyrön seurakunnan kirkkoherraksi.
Isossakyrössä Stenbäck ryhtyi virsirunoilijaksi ja julkaisi vuonna 1866 oman virsikirjaehdotuksensa. Hänen virsistään tunnetuimpia on Silmäisi eteen, Jeesus, joka on Isonkyrön herättäjäjuhlien tunnusvirsi.
Usko ja taide vastakkain
Rakkaus tulessa kuvaa Stenbäckin kilvoittelua uskonelämän ja runoilijanlahjojen ristiriidan synnyttämissä kuohuissa. Ne johtivat nuoren Stenbäckin kirjeenvaihtoon ja väittelyyn Johan Ludvig Runebergin kanssa. Runeberg kuului samaan virsikirjauudistuskomiteaan kuin Stenbäck ja otti kärkevästi kantaa Stenbäckin edustamaan pietismiin.
Stenbäckin ja Runebergin väittely uskon ja taiteen suhteesta Helsingfors Morgonblad –lehdessä 1830-luvulla on suomalaisen kulttuurihistorian tärkeitä puheenvuoroja aiheesta. Väittely tunnetaan Vanhan puutarhurin kirjeinä.
Runoilijoiden suhde sai kiistelystä pahoja säröjä, vaikka Stenbäck kirjoittikin Runebergille juhlarunon kolme vuotta myöhemmin.
Sisäistä painia
Kirjailija Tytti Issakainen kiinnostui Stenbäckistä jo 1980-luvulla luettuaan Runebergin ja Stenbäckin kiistasta. Se jäi askarruttamaan, ja Issakainen rupesi keräämään aineistoa Stenbäckistä.
Ensimmäisen näytelmäversionsa Stenbäckistä Issakainen kirjoitti kymmenisen vuotta sitten, mutta hän ei ollut siihen tyytyväinen. Hanke virisi uudelleen Issakaisen ja seinäjokelaisen teatteriyhdistyksen löydettyä toisensa.
− Stenbäckin sisimmässä kävivät ankaraa painia runoilija ja pappi, taide ja usko. Hänen elämänsä on mielestäni tulinen rakkaustarina, jossa taiteilija ja teologi taistelevat ja työntävät kaiken roviolle etsiessään puhdasta rakkautta ja itseään, Issakainen kertoo.
Kristilliset arvot näyttämöllä
Kristillinen teatteriyhdistys on perustettu vuonna 1996. Yhteiskristillisen yhdistyksen tehtävänä on välittää evankeliumia ja pitää esillä kristillisiä arvoja hyvän näyttämötaiteen keinoin.
Vuonna 2009 yhdistys esitti herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen sisäisestä kamppailusta kertovan näytelmän Viimeiset kiusaukset.
Teemu Sytelä (Janne), Samuli Koskela (J. L. Runeberg) ja Perttu Koskenranta (Von Essen) valmistautuvat Runebergin päivän ensi-iltaan. (Kuva: Marja Mäkelä.)
Rakkaus tulessa -näytelmän esite. | |