Toiminnanjohtaja Simo Juntunen: Esteet pois vapaaehtoistyöltä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Toiminnanjohtaja Simo Juntunen: Esteet pois vapaaehtoistyöltä

Julkaistu 6.7.2012

 

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen vetosi Isossakyrössä perjantaina alkaneilla herättäjäjuhlilla valtiovaltaan, ettei se asettaisi esteitä vapaaehtoistyölle.

Yhdessä tekeminen on osa suomalaista identiteettiä, jota on rakkaudella ja huolella vaalittu jo satoja vuosia. Vetoaminen kilpailun vääristymiseen ei ole Juntusen mielestä syy vaikeuttaa vapaaehtoistoimintaa.

Talkootyö ja yritystoiminta eivät ole toistensa kilpailijoita. Vapaaehtoistyö nähdään liian yksipuolisesti, mikäli sen pelätään vääristävän kilpailua, Juntunen huomautti iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän viittasi elämän privatisoitumiseen, mille vapaaehtoistyö on vastavoima ja tarjoaa kaivattua yhteisöllisyyttä.


Talkoot ovat kansanliike

Kökkä- eli talkootyön merkitys on noussut Isonkyrön juhlavalmisteluissa väkevästi esille. Talkoolaiset ovat onnistuneesti poistaneet esteet yhdessä tekemisen tieltä.

– Innostus yhteiseen tekemiseen on tarttunut ihmiseltä toiselle, yli hengellisten ja maallisten rajojen. Kaikki ovat halunneet antaa juhlien eteen oman panoksensa, juhlien toinen pääsihteeri Varpu Saari kertoi.

Herättäjä-Yhdistyksen juhlajärjestelijä Osmo Kangas piti talkoolaisten merkitystä valtavana. Kyseessä on oikea kansanliike.

– Herännäisyys itsessään on kansanliike, jossa kansa tekee ja Herättäjä-Yhdistyksen pieni työntekijäjoukko on seuraliikkeen palveluksessa.  Kaikki toiminta ja myös talous on kansanliikkeen varassa.


Naula ja sielu seinään

Herättäjä-Yhdistyksen kansainvälisen työn sihteeri, talkoopapiksi itseään kutsuva Alpo Järvi on ohjannut talkoita ja ollut itsekin rakentamassa kirkkoja ja seurakuntatiloja Inkerinmaalta Uralille ja Senegaliin saakka.  Järvi nimittää tätä miesten työtä ”vasaralähetykseksi”. 

– Kun raavaalle miehelle sanotaan talkookutsussa, että sinua tarvitaan tässä työssä, niin kukaan ei anna kielteistä vastausta. Ja kun suomalainen mies lyö naulan seinään, niin samalla hän lyö seinään myös sielunsa, Järvi totesi.