Espoon piispa: Rajojen vetämisessä on hengellisen väkivallan vaara
– Meidän tehtävämme ei ole vetää tiukkoja ja ehdottomia rajoja mahdollisimman lähelle itseämme, totesi piispa Tapio Luoma raamattunnillaan.
Julkaistu 9.7.2016
– Ihmisten väliset jännitteet, keskinäinen kinastelu, tiukkojen rajojen vetäminen meidän ja muiden välille – siinä piispa Tapio Luoman huolenaiheita, kun hän piti raamattutunnin herättäjäjuhlilla Vantaalla.
Luoman mukaan hengellisissä yhteisöissä on nähty paljon vaivaa rajojen piirtelemisessä ja muurien pystyttämisessä, kun on haluttu määritellä, ketkä kuuluvat meihin ja ketkä muihin.
– Tavallaan tämä on ymmärrettävää. Mitä yhdenmukaisempi on joukko, sitä helpompi on pitää kiinni siitä identiteetistä, minkä on omaksunut, Luoma sanoi.Hän kuitenkin varoitti, että pahimmillaan rajojen piirtäminen yltyy painostavaksi hengelliseksi väkivallaksi.
– Meidän tehtävämme ei ole vetää tiukkoja ja ehdottomia rajoja mahdollisimman lähelle itseämme. On suorastaan vaarallista, jos ihminen ottaa itselleen Kristuksen valtuudet ja alkaa vedellä rajoja sen mukaan kuin hänestä oikealta tuntuu.
Raamattutunnin teema oli sama kuin koko herättäjäjuhlien: Kahden maan kansalainen. Luoman mukaan vaarana on, että kahden maan – maanpäällisen ja taivaallisen – kansalaisuus kaventuu vain jompaankumpaan.
– Kirkon historiasta voi löytää lukuisia esimerkkejä hengellisestä elämästä, julistuksesta ja opetuksesta, jotka ovat johtaneet yksipuolisuuksiin. On korostettu taivaallisia maallisen kustannuksella tai on keskitytty maallisiin niin, että taivaalliset ovat jääneet vaille huomiota.
– Ei ole tarkoitus, että Jeesuksen seuraajat irtaantuisivat tästä maailmasta. Yhtä käymätöntä on se, että suuntaa huomionsa vain tämänpuoleisiin. Jos ylösnousemus, ikuinen elämä ja tuonpuoleisuus katoavat näköpiiristämme, silloin katoaa myös armo. Syntiselle jää silloin vain tämänpuoleisuus, joka on täynnä vaatimuksia ja ohjeita ja kehotuksia hyvään ja oikeaan elämään, Luoma sanoi.
Tapio Luoma arvioi, että tämänpuoleisen ja tuonpuoleisen välinen jännite on siirtynyt myös kristittyjen välisiin suhteisiin. Kyseessä ei ole vain oman aikamme ongelma, vaan klikkiytyminen ja rajojen vetäminen oli tuttua jo apostoli Paavalillekin. Luoman mukaan Paavalin viesti oli selvä.
– Uusi elämä Kristuksessa ei ole sitä, että Herran seuraajat kiivailevat keskenään siitä, mikä on oikeaa kristillistä elämää. Se ei ole sitä, että ryhmitytään puolueisiin, jotka sitten ryhtyvät kilpasille suurimmista kannatusluvuista.
Teksti Kaisa Halonen
Kuva Mira Strengell
Julkaistu 9.7.2016