Esa laulaa taas
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Esa laulaa taas

Harjoitukset ennen konserttia

Esa Ruuttunen ja sellistit harjoittelemassa ennen illan konserttia 2.7.2021

Kuva: Timo Perälä

Julkaistu 1.7.2021

Korona-aika kaatoi Ruuttuselta useita konsertteja, mutta nyt on tullut useita esiintymispyyntöjä. Harjoitteluun on kesämökillä Sotkamossa hyvät puitteet ja työn alla on muun muassa herättäjäjuhlien perjantai-illan Hiljaiseks` tyynnytä -konsertin lauluosuudet.

Konsertti sisältää Matti Makkosen sovittamia Siionin virsiä ja kantaesityksenä hänen sävelteoksensa ”Hiljaiseks’ tyynnytä”. Mukana on myös Siionin virsiä Juhani Haapasalon säveltämästä laulusarjasta ”Vaivatun vaellus” baritonille ja pianolle.

Selloyhtyeessä soittavat Ulla Lampela, Katariina Kolehmainen ja Matti Makkonen sekä Kimmo Ruotsala, piano.

- Ulla Lampela ja Kimmo Ruotsala ovat Kauhavan entisen kirkkoherran Seppo Ruotsalan lapsia. Hän on kurssikaverini teologisesta tiedekunnasta, Ruuttunen kertoo.

Herättäjäjuhlien tunnus ”Siipeis suojaan” on Siionin virrestä 227 Mua siipeis suojaan kätke. Virren vanhemmassa tekstimuodossa on rukoilijan pyyntö: ”Murheeni, ilon’ luonas hiljaiseks’ tyynnytä”.

Ruuttunen kuvaa konsertin sävelteosta sävelrunoksi, jossa on mm. otteita edellä mainitun virren eri aikakausien tekstimuodoista kuin myös Tuon tästä päivästä kiitoksen sulle -iltavirrestä sekä Psalmien tekstejä.

 

Syvällinen virsi kestää aikaa

Siionin virret ja virret ovat sisältyneet useisiin Esa Ruuttusen konsertteihin ja hän on myös levyttänyt virsiä. Hän vertaa virsiä klassiseen musiikkiin.

- Siionin virret ja virret ovat aikaa ja kulutusta kestäviä. Ne eivät kulu käytössä puhki, eikä niihin kyllästy niin helposti. Jotain samaa on myös Jaakko Löytyn musiikissa.

Ruuttunen kertoo oppineensa virret jo lapsena kodissaan ja kotipitäjänsä Nivalan seuratuvissa. Hänen isänsä Arvi Ruuttunen oli tunnettu veisaaja, joka veisasi myös vanhan virsikirjan virsiä.

- Äitini veisaama iltavirsi Suojaavat siipes, Jeesus on erityisellä tavalla jäänyt mieleeni.

 

Valoa varjossa

Laulaminen oli Ruuttuselle mieluisaa jo lapsena. Hän kertoo laulaneensa kotinsa jokirannassa kovalla ja kirkkaalla äänellä toivoen, että joku kuulisi ja ihmettelisi, miten pojalla on hyvä ääni!

Ennen mittavaa oopperalaulajan uraansa hän oli noin kymmenen vuotta pappina Helsingissä. Oopperalaulajana hän on toiminut niin Suomen Kansallisoopperassa kuin eurooppalaisissa oopperataloissa.

- Tuntuu uskomattomalta, että olen ollut toistakymmentä vuotta vanhan kulttuurin oopperataloissa kiinnitettynä ja olen saanut tehdä työtä huippuluokan taiteilijoiden kanssa. Ihmeellistä on sekin, että olen saanut kokea olevani tähti, kun esityksen jälkeen ulkona on ollut ihmisiä jonossa odottamassa nimikirjoitustani, Ruuttunen ihmettelee.

Taiteilijan elämässä on ollut vaikeitakin aikoja. - Olen joutunut kamppailemaan itseni kanssa siinä, riitänkö. Välillä on ollut mielessä, että ei tässä auta muu kuin palata ojankaivuuseen, hän toteaa.

Ruuttunen kiittää vaimoaan, joka on pyörittänyt perheen arkea. Tärkeä voiman antaja ja henkireikä on ollut myös yhteys alueiden suomalaisiin seurakuntiin.

- Siionin virret ovat myös olleet elämäni voima ilossa ja surussa, vaikka ei minun taskustani aina ole löytynyt Siionin virret -kirjaa, kuten Martti Talvelalla kerrotaan olleen.

 

Tulevia esityksiä

Esa Ruuttusella on viides produktio Paavo Ruotsalaisen roolissa Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa, joka esitetään Nilsiän Aholansaaressa 21.–22.8. 2021. Kerran hän on ollut myös sepän roolissa. Jokaiseen produktioon liittyy muistoja ja aivan erityisenä hän mainitsee esitykset synnyinpitäjässään Nivalassa.

Ruuttunen oli mukana Aholansaaren aikaisemmassa produktiossa vuonna 2003. Silloin esiintymispaikkana oli Paavon pirtin seinustalle rakennettu näyttämö.

- Koin sen valtavan voimakkaana paikkana esittää Paavon kuolinyön kamppailua, miten hän käy läpi elämänsä vaiheita ja miettii, mitä kaikesta jää jäljelle?

Aholansaari on Ruuttuselle hyvin tärkeä paikka, jota hän tukee myös tämän esityksen kautta.

Ensi vuoden tammikuussa saa ensi-iltansa Minnan taivas -niminen ooppera, joka kertoo Minna Canthista. Ruuttusella on siinä Snellmanin rooli. Oopperan on säveltänyt Jukka Linkola, libretto on Veera Airaksen.

 

Tuttu paikka

Kauhava ja Kauhavan kirkko ovat Esa Ruuttuselle tuttuja jo vuodesta 1971, kun hän toimi seurakunnassa kesäteologina ja piti sinä kesänä ensimmäisen kirkkokonserttinsa Kauhavan kirkossa kanttori Martti Korkealaakson säestäessä häntä uruilla.

- Silloinen kirkkoherra Lauri Tobiasson laati paikallislehteen jutun, jonka otsikkona oli ”Esa laulaa”, Ruuttunen muistelee mielissään.

Johanna Sointula