Satu Gripin herättäjäjuhlapuhe on valmis
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Satu Gripin herättäjäjuhlapuhe on valmis

Satu Grip odottaa ensimmäisen herättäjäjuhlapuheensa pitämistä innokkaasti.

27.5.2019

 

Herättäjäjuhlilla on 35 seurapuhetta. Lauantain aamuseuroissa puhuu äidinkielenlehtori Satu Grip Utajärveltä. Hänen puheensa on valmis.

- Tämä on minulle kunniatehtävä. Opettajan ammatissa olen tottunut puhuja, mutta näin isolle yleisölle en koskaan ole puhunut, Satu kertoo.

Puhujapyynnön hän sai Herättäjä-Yhdistykseltä joulun tienoilla.

- Pyyntö oli yllättävä, mutta mieluinen. Ehkä olen siitä haaveillut, mutta en ole aikaisemmin ajatellut, että se olisi mahdollista.

Satu on ollut herättäjäjuhlilla pienestä pitäen.

- Juhlat ovat kuuluneet kesän ohjelmaan joka vuosi, ja vain muutamat juhlat ovat jääneet väliin pitkän välimatkan takia.

Ensimmäiset herättäjäjuhlat, jotka Satu muistaa, ovat Oulaisten juhlat vuodelta 1986, kun äiti ei ollutkaan mukana ollessaan viimeisillään raskaana. Muistoissa on serkkujen kanssa kiikkuminen seurapenkkikiikuissa ja iloisen keltainen sateenvarjo, jota kuusivuotiaan mielestä oli vähän hassu käyttää kirkkaassa auringonpaisteessa.

Satu on käynyt Aholansaaren rippikoulun kesällä 1994 ja toiminut isosena pari vuotta myöhemmin. Opiskeluaikana hän asui Oulun körttikodilla.

- Heriksillä olen myynyt lettuja ja körttipastilleja, mutta pääasiassa olen kuluttanut seurapenkkiä. Ehkä oppi tuli jo lapsena isältä, kun puheiden aikana ei jätskiäkään saanut lähteä ostamaan kuin korkeintaan virren aikana.

Nykyään Satu on mukana Herättäjä-Yhdistyksen toiminnassa muun muassa körttifoorumeissa.
- On hienoa, että puhun juuri Nivalan juhlilla, koska isäni suku on Nivalasta kotoisin ja itsellekin vuosi on merkkivuosi, kun täytän 40 vuotta.

Satu on kuunnellut seurapuheita herättäjäjuhlilla tarkalla korvalla koko ikänsä. Ystävänsä kanssa hän analysoi usein juhlapuheita seurojen jälkeen.

- Oma puheeni on valmiina, ja olen hionut sitä kahdeksan minuutin sallittuun mittaan. Haluan tuoda esille naisnäkökulmaa, sillä osallistuin talvella mm. ammattiyhdistyksen seminaariin, jossa kirjailija Minna Canth oli vahvasti esillä. Siitä sain idean yhdistää naisnäkökulman sukuni tarinaan, jossa helposti korostuu miehinen näkökulma. Samalla pohdin oman sukupolveni roolia ja tehtävää.

 

Uutiset