Siionin virsien sanoma tulee lähelle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Siionin virsien sanoma tulee lähelle

Tommi Niskala yhdisti herättäjäjuhlilla työn, seurat ja kesälomareissun kotimaisemiin. 

Kuva: Jarmo Lusa

Julkaistu 16.07.2023

Herätysliikkeiden laulukirjat kiinnostavat Helsingin Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskalaa niin musiikillisesti kuin sanomansa takia. Siionin virsissä häntä kiehtoo se, miten ne toimivat veisattuna ilman säestystä tai laulunjohtajaa.

- Niiden sävelkulku ei ole selkeä eikä yksinkertainen, mutta silti seuraväen veisatessa riittää, kun muutama osaa virren.

Herättäjäjuhlille Niskalan toivat seurojen ja tuttavien tapaamisen ohella myös työkuviot. Perjantai-iltana hän johti Etelä-Pohjanmaan alueen herännäiskuorojen ja Lakeus-kvartetin yhteiskonsertissa kuorojen yhteiset osuudet, lauantaina puolestaan hän oli mukana esittämässä uusia sovituksia Siionin virsistä.

- Perjantai-illan tilaisuus oli erittäin onnistunut. Lakeuden RIsti oli täynnä, paikalla oli noin 1000 kuulijaa. Lauantai-iltana oli vielä ilo osallistua parin laulun verran nurmolaisten voimin toteutettuun konserttiin, jota oli värittämässä lähiseudun ammattimuusikoita sekä urkurikollega Ville Urponen.

Alajärveläissyntyinen Niskala kokee Seinäjoella olevansa melkein kotona. Herättäjäjuhlatkin ovat hänelle lapsuudesta asti tuttu tapahtuma.

- Vanhempieni kanssa kiersimme kesäisin tasapuolisesti kaikkien herätysliikkeiden juhlissa, myös herättäjäjuhlilla käytiin.

- Olen kotiseurakuntataustainen. Nuorena se tarkoitti Alajärveä, nyt Kallion seurakuntaa. Herätysliikkeet tuovat seurakuntiin oman lisänsä.

Herännäisyyden perintö näkyy vahvasti virsikirjassa.

- Vuoden 1701 virsikirjassa on valtavan paljon yhteistä Siionin virsien kanssa. Muiden herätysliikkeiden materiaalia tuli sitten virsikirjaan 1800-luvulla.

Siionin virret on tehty niin niin hyvin, ettei niiden sanoma jää kuulijalle epäselväksi.

- Joskus on vaikea sanoa sanomalla, papin tai kenen tahansa puhujan varsinainen viesti voi jäädä pois. Virsien kohdalla niin ei käy koskaan. Ja kun virret vielä lauletaan joukkovoimalla yhdessä, se helpottaa asian ilmaisua.

Niskala muistuttaa myös, ettei veisuussa tärkeintä ole veisata täsmälleen oikein, nuotin mukaan. Virsien tuntemus on ennen kaikkea sanoman tuntemusta. 

Niskala ei nimeä varsinaista Siionin virsien suosikkiaan. Päivän virren hän kuitenkin nimeää.

- Tuolla seurapenkissä ennen tätä haastattelua mietin, minkä virren haluaisin nostaa esiin. Päädyin Siionin virteen 158, ’Kaitse Paimen lampaitasi’. Jäin siihen kiinni kerran Esa Ruuttusen konsertissa, erityisesti kolmannen ja neljännen säkeistön loppuihin.

Ja kuin vastaukseksi seurapenkissä istuneen Niskalan mietteisiin lähetysseurojen lopuksi laulettiin Siionin virsi 158. 

Maija Yliaho

Kuva: Jarmo Lusa