Tule talkoolaiseksi herättäjäjuhlille
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tule talkoolaiseksi herättäjäjuhlille

Iiris Vuorenmaa on ravintolatoimikunnan jäsen ensi kesän herättäjäjuhlilla. Kalevan kirkon keittiöissä valmistetaan ruokaa talkooväelle juhlien rakentamisvaiheessa. Kuva: Hannu Jukola

Talkootehtävä voi tarjota monta kiinnostavaa näkökulmaa herättäjäjuhliin. Tätä mieltä on Iiris Vuorenmaa, joka on lupautunut ravintolatoimikunnan talkoolaiseksi ensi kesän juhlille. Tapahtuma järjestetään heinäkuun alussa Kalevan kirkon ympäristössä.

– Ensinnäkin talkoolainen pääsee tutustumaan körttiläisyyteen ja herättäjäjuhliin, jos liike ei ennestään ole tuttu. Juhlat ovat hieno yhteisöllinen kokemus, pohtii Vuorenmaa, joka on käynyt juhlilla jo vuosikymmenien ajan.

Herättäjäjuhlat on luterilaisessa kirkossa vaikuttavan herätysliikkeen herännäisyyden eli körttiläisyyden isoin vuosittainen tapahtuma, ja se on yksi suurimmista kirkollisista kesäjuhlista.

– Kaikki ovat tervetulleita, ja jokainen hyväksytään porukkaan sellaisena kuin hän on. Körttien ajatusmaailma on rakastava ja salliva. Isoäitini sanoi sen aina niin kauniisti, muistelee Vuorenmaa, jonka suvun juuret isän puolelta ovat vahvasti herännäisyydessä Lapualla. Hänen isoäitinsä oli körttiläisyyden kuuluisan johtohahmon ja virsirunoilijan, rovasti Wilhelm Malmivaaran tytär.

Herännäisyys on Vuorenmaan mukaan edelleen ajankohtainen seuraliike.

– Tarvitsemme nykyisin nimenomaan sallivuutta, emme tuomitsemista.

Järjestelyt pelaavat

– Herättäjäjuhlat on mainio aitiopaikka, jos on kiinnostunut isojen tapahtumien järjestelyistä ja logistiikasta, pohtii Vuorenmaa.

Juhlille odotetaan noin 30 000 kävijää, ja tavoitteena on saada mukaan 1500 talkootyöntekijää. Vapaaehtoisia tarvitaan erityisesti juhlaravintolan työntekijöiksi, liikenteenohjaajiksi, myyjiksi, järjestysmiehiksi, sosiaalisen median päivittäjiksi sekä ensiaputehtäviin. Väkeä kutsutaan ympäri maata.

– On vaikuttavaa, miten monien ihmisten ponnistelujen tulos juhlat on, ja miten hienosti lukemattomat yksityiskohdat nivoutuvat yhteen sujuvaksi kokonaisuudeksi, miettii Vuorenmaa, joka on päässyt seuraamaan juhlavalmisteluja läheltä jo lapsena.

Hänen tätinsä Kerttu Työläjärvi toimi herättäjäjuhlien pääemäntänä vuonna 1967, jolloin juhlat järjestettiin edellisen kerran Tampereella. Hän oli ravitsemusalan ammattilainen, joka toimi kansakoulujen pääemäntänä Tampereella.

– Olin tuolloin 13-vuotias. Juhlat pidettiin Ratinassa, ja ruoka keitettiin soppatykeissä. Minua harmitti, kun serkkuni pääsivät myymään jäätelöä juhlille, mutta minun piti seurustella sukulaisvieraiden kanssa, hymyilee Iiris Vuorenmaa.

Juhlaväki saa mustaa makkaraa

Ravintolatoimikunnan työskentely alkoi jo syksyllä ruokalistojen suunnittelulla, ja kevättä kohden kokousten määrä vain lisääntyy.

– Juhlilla tarjoillaan tietenkin paikallista erikoisuutta eli mustaa makkaraa perunamuusin kera. Listalla on myös puuroja ja keittoja. Kasvis- ja vegaaniruokavaliot on otettu huomioon tarjoilussa.

Ravitsemuspalveluille antaa erityishaasteen se, että juhlat järjestetään taivasalla. Ruoka tilataan valmiina ateriatoimittajilta. Lämmitys tapahtuu perinteiseen tapaan kenttäkeittimillä ja keittiökontin uuneilla.

Ravitsemuspalveluissa yhteen työvuoroon tarvitaan noin 80 työntekijää eli koko viikonlopun aikana vähintään 220–260 talkoolaista.

Työvuorot ovat neljän ja kuuden tunnin mittaisia. Ravintolapalveluihin tuleva talkoolainen saa hygieniapassi-koulutuksen maksutta, kun hän sitoutuu vapaaehtoistyöhön juhlilla.

– Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan vieraaksi tai talkoolaiseksi. Juhlien jälkeen on taatusti monta kokemusta rikkaampi, innostaa Iiris Vuorenmaa.

Kirsi Airikka


Palkkana ruoka ja talkoopaita

Talkoisiin tulevista pidetään herättäjäjuhlilla hyvää huolta. Tehtävien keston mukaan jaettavien ruoka- ja kahvilippujen lisäksi talkoolaiset saavat juhlien tyylikkään t-paidan ja mahdollisuuden pysäköidä maksutta pysäköintialueella. Pyydettäessä on myös mahdollisuus saada todistus osallistumisesta talkoisiin.

Lisätietoa herättäjäjuhlien talkootehtävistä

Juttu on ilmestynyt alunperin Tampereen seurakuntien Silta-lehden numerossa 1/2018.
www.siltalehti.fi