Mitkä herättäjäjuhlat 2016
Herättäjäjuhlien juhlakenttä on aina taivasalla.
Vantaan näköiset herättäjäjuhlat
Vantaalla järjestetään herättäjäjuhlat 8.–10.7.2016. Juhlille arvioidaan saapuvan 30 000–40 000 vierasta. Juhlakenttänä toimii Myyrmäen urheilustadion.
Herättäjäjuhlat on Suomen luterilaisen kirkon toiseksi suurimman herätysliikkeen körttiläisyyden eli herännäisyyden suurin vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään aina eri paikkakunnalla.
Maailman kansalaiset
Vantaan juhlien tunnus Kahden maan kansalainen tulee Siionin virrestä. Siionin virret ovat herännäisyyden laulukirja.
Tunnus viittaa taivaan ja maan kansalaisuuteen, mutta Vantaan juhlilla nousee esille myös Vantaa monikulttuurisena muuttajien kaupunkina. Juhlalogossakin näkyy passileima ja lentokoneleima.
► Folklaulaja Piia Viitanen eläytyi kahden maan kansalaisuuteen
► Helsingin piispa Irja Askolan ajatuksia kahden maan kansalaisuudesta ja tervetulotoivotus juhlille
► Sanoittaja Kaija Pispan haastattelu: Vierauden tunteen vaivaama
► Herättäjäjuhlien logossa näkyy vantaalainen todellisuus
Ohjelmaa vantaalaisittain
Suurin osa juhlista vietetään säästä riippumatta taivasalla, juhlakentällä. Kentälle on rakennettu noin kuusi kilometriä penkkejä ja niiden tuntumaan ruoka- ja kahvipisteet, vessat ja mm. kirjojen ja oheistuotteiden myyntipisteet.
Juhlien ohjelman perusrunkona ovat seurat. Noin tunnin mittaisissa seuroissa vuorottelevat lyhyet puheet ja virret, joita lauletaan ilman säestystä Siionin virsistä. Siionin virsien sävelmissä on leimallinen keinuttava, meditatiiviseksikin sanottu sointi.
Vantaalla seurapuhujina ovat esimerkiksi Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen basisti Sami Helle, kaupunginjohtaja Kari Nenonen ja piispa Irja Askola.
Herättäjäjuhlien kohokohtia ovat lauantain päiväseurat, sunnuntain jumalanpalvelus ja sunnuntain päätösseurat, jotka keräävät suurimmat osallistujamäärät.
Seurojen lisäksi herättäjäjuhliin kuuluu oheisohjelma, jota Vantaalla leimaavat runsas musiikkitarjonta, liikunnallisuus, kansainvälisyys, tapahtumat eri puolilla kaupunkia ja ennakkoluulottomuus. Juhlilla voi patikoida Sipoonkorven Högbergetille tai piipahtaa pop in -perheneuvontaan.
Ohjelmassa on myös Peace United -jalkapallo-ottelu rauhan puolesta. Konserteissa esiintyvät muun muassa Yona, Piia Viitanen, Eero Raittinen, Jaakko Löytty, Vox Silentii ja Vantaan seurakuntien kanttorit.
Juhlien pääsihteeri Minttu Haapalainen kertoo juhlista Körttiradiossa:
Erikoisuudet
Herättäjäjuhlien ehkä omintakeisin tapa liittyy juhlien päättymiseen. Sunnuntaina päätösseurojen viimeisen puheen lopuksi juhlaväki polvistuu maahan yhteiseen rukoukseen. Sen jälkeen väki nousee seisomaan ja laulaa kiitosvirren Herraa hyvää kiittäkää.
Välittömästi virren jälkeen juhlavieraat osallistuvat juhlien purkutalkoisiin kantamalla laudoista ja metallipukeista kootut penkit kasoihin poiskuljetusta varten. Urheilukentän kokoinen penkkimeri on raivattu muutamassa minuutissa.
Juhlakentällä saattaa myös bongata perinteiseen körttipukuun pukeutuneen ihmisen. Puvun käyttö lakkasi vuosikymmeniä sitten, mutta viime vuosina muutamat ovat innostuneet ompelemaan tai teettämään itselleen uusiopuvun.
Puku on kokonaan musta, naisen hame on täyspitkä. Miehen takin helmassa selkäpuolella on kolme halkiota, ns. körtit. Naisen pukuun kuuluu myös musta huivi, jossa on siniset koristeraidat. Huivi on myös körttinuorten suosima trendiasuste, jonka käyttöä sovelletaan hyvin vapaasti.
Nuoret myyvät juhlilla körttipastilleja. Makuja on piparminttu, anis ja salmiakki. Mainoslause kuuluu: Puheen mittaiset, maailmalta maistuvat. Pastillit tunnetaan muualla mm. uskovaisten pastilleina tai papinpastilleina.
Herättäjäjuhlien tarina
Herännäisyyden historialliset juuret ovat Savossa ja Pohjanmaalla, mutta nykyisin toimintaa on ympäri Suomea. Vantaan alueella järjestetään herännäishenkistä toimintaa vuosittain.
Aiemmin herättäjäjuhlia on järjestetty eteläisimmässä Suomessa Järvenpäässä vuonna 2001 ja Espoossa vuonna 2008.
Maailman ensimmäiset herättäjäjuhlat järjestettiin Pohjanmaalla Ylistarossa, Juho Malkamäen talossa vuonna 1893. Mukana ollut pastori Wilhelmi Malmivaara arvioi mukana olleen "ääretön kansasto ainakin 28 seurakunnasta".
Herättäjäjuhlat ovat jääneet väliin vain vuosina 1941 ja 1944 sodan vuoksi.
Vantaan juhlat vuonna 2016 tulevat olemaan järjestyksessä 122.
Organisaatio
Vantaan herättäjäjuhlat järjestävät Herättäjä-Yhdistys, Vantaan seurakunnat ja Vantaan kaupunki.
Juhlat rakennetaan pääosin talkoovoimin. Talkoolaisia tarvitaan noin 1500.
Juhlien organisoinnista vastaa juhlatoimikunta. Sen puheenjohtajana toimii Helsingin piispa Irja Askola ja varapuheenjohtajana Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.
Pysy mukana
Vantaan herättäjäjuhlat sosiaalisessa mediassa:
- Facebook: ► Herättäjäjuhlat Vantaalla 2016
- Twitter: ► Herättäjäjuhlat 2016
- Instagram: ► Herättäjäjuhlat Vantaalla 2016
Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi: ► vapaaehtoistyo.fi/herattajajuhlat
Tilaa uutiskirje: ► Herättäjäjuhlien uutiskirje